Jusuf Nurkić je prema statistici najbolji igrač Portlanda

Statistike pokazuju da je bh. košarkaš jedan od ključnih igrača Blazersa.

Naime, američki specijalizirani portal Basketball Reference je izračunao kako Blazersi ove sezone postižu 9,9 poena više u trenucima kada je Nurkić na parketu. Tim podatkom naš košarkaš je nadmašio Nicolasa Batuma i Stevea Blakea, kada su Blazersi u sezoni 2008/09. postizali 9,8, odnosno 9,7 poena više kada se ovaj dvojac nalazio u igri.


Nurkić iza sebe ima fantastičnu sezonu i u brojnim statističkim parametrima je među vodećim u svojoj ekipi koja ove godine ima velike ambicije u play-offu NBA lige.


Lillard i Nurkić su vodeći u svim statističkim parametrima Blazersa pa je tako Lillard najbolji strijelac sa prosjekom od 26.2 poena po utakmici, najbolji asistent sa 6.6 asistencija i najbolji u ukradenim loptama gdje ima prosjek od 1.2 ukradene lopte po utakmici.


Jusuf Nurkić je najbolji skakač sa 10.4 skokova po utakmici, te je sa prosjekom od 1.4 blokade po utakmici najbolji u ovom segmentu igre. Bh. košarkaš u svim parametrima ima odlične brojke, pa tako u prosjeku postiže 15.4 poena i ima 3.3 asistencije po utakmici.


Ipak, iako je Damian Lillard vođa ekipe Portlanda, najnovija statistika je pokazala da kada je Jusuf Nurkić na terenu Blazersi imaju najbolji učinak, a u statističkim proračunima koji obuhvataju razne segmente rezultati su pokazali da Portland postiže 9.9 poena po utakmici više kada je Nurkić na parketu što je najbolji rezultat od svih igrača Portlanda, ali i najbolji prosjek jednog igrača Portlanda bar od sezone 2000/2001 kada su počela ova mjerenja i proračuni.