Cayenne Coupé – čista dinamika

Nove špijunske slike test primjeraka sa sve manje maske i fabrički teaser crteži su u proteklom periodu najavljivali skoru promociju Porscheovog Cayenna Coupe, što se sada i desilo.

Treća generacija uspješnog SUV-a bogatija je za još jedan model: Cayenne Coupé. 


„Coupé sadrži iste tehnologije kao i aktuelni model Cayenne, ali uslijed dinamičnijeg dizajna i novih tehničkih detalja doima se progresivnije, više atletski i emocionalnije“, izjavio je Oliver Blume, Predsjednik Upravnog odbora Porsche AG. Među najistaknutije detalje ubrajaju se oštrije linije sa samostalnim zadnjim dijelom, adaptivni spojler nazad, odvojena sjedišta nazad i dva različita koncepta krova – serijski, stakleni panoramski krov i karbonski krov kao opcija.


Jedinstvena elegancija postignuta je uslijed dinamičnijih proporcija i specifičnih elemenata dizajna koji ga optički čine najsportskijim modelom u svom segmentu. Aktuelni Cayenne Turbo je sa svojim adaptivnim krovnim spojlerom bio prvi SUV s takvom aktivnom aerodinamikom. Na nju se nadovezuje novi Cayenne Coupé: Čvrsti krovni spojler na svakom modelu Cayenne Coupé dolazi u kombinaciji s novim stražnjim adaptivnim spojlerom.


Novi Cayenne Coupé u seriji nudi panoramski stakleni krov s površinom od 2,16 m2 koji putnicima pruža jedinstven doživljaj unutrašnjeg prostora, dok integrisana krovna roletna štiti od sunca i hladnoće. 

Novi Cayenne Coupé nudi raskošan prostor za četiri putnika. Prednja elektro podesiva sportska profilisana sjedišta sa integrisanim naslonima za glavu pružaju visok stepen komfora i sigurnosti dok su sjedišta nazad odvojena. Zapremina prtljažnika iznosi 625 litara, a s preklopljenim zadnjim sjedištima ona se povećava na 1.540 litara  (Cayenne Turbo Coupé: 600 do 1.510 litara).Za uvođenje na tržište dostupna su dva snažna motora:  


Cayenne Coupé sa 6-cilindarskim turbo motorom razvija 250 kW (340 PS) i obrtni moment od 450 Nm. Ubrzanje od 0 do 100 km/h sa serijskim Sport Chrono paketom dostiže za 6,0 sekundi. Maksimalna brzina iznosi 243 km/h. Vrhunski model Cayenne Turbo Coupé s 4-litarskim V8 biturbo motorom razvija404 kW (550 PS) i maksimalni obrtni moment od 770 Nm.  Cayenne Turbo Coupé od 0 do 100 km/h dostiže za 3,9, a maksimalna brzina iznosi  286 km na sat.


Cayenne Coupé će kupcima u Bosni i Hercegovini biti dostupan početkom ljeta.