Još jedan propust Facebooka

Getty Images

Društvena mreža Facebook priznala je još jedan propust u zaštiti privatnosti korisnika jer je šifre miliona korisnika držala u nezaštićenom formatu.

Iz Facebooka su priznali da su stotine miliona šifri korisnika "spremili" u tekstualne datoteke, javlja Independent. Pedro Canahuati, potpredsjednik za inženjering, sigurnost i privatnost na Facebooku, izjavio je da su šifre vidljive zaposlenicima Facebooka, što znači da su hiljade ljudi imale pristup osobnim privatnim računima.


"Procjenjujemo da ćemo obavijestiti stotine miliona korisnika Facebook Litea, desetke miliona korisnika Facebooka i desetke hiljada korisnika Instagrama", rekao je Canahuati te dodao kako za njih ne postoji "ništa važnije od zaštite informacija ljudi" te da će nastaviti raditi na poboljšanjima. 


Stručnjaci za sigurnost kritiziraju Facebook i njihovo loše osiguranje. 


"Uočili smo to jer su naši sistemi prijave takvi da maskiraju lozinke tehnikama koje ih čine nečitljivima", napisao je Facebook u poruci korisnicima.


U poruci se navodi da pristup šiframa izvana nije bio moguć i da nema znakova zloupotrebe tih podataka. Problem je uočen u januaru, kad je provedena redovna sigurnosna kontrola u kompaniji te je problem otklonjen, a Facebook će obavijestiti sve koji su pogođeni tim propustom.