U Parizu predstavljen novi Huawei P30 i P30 Pro

Huaweijeva impresivna P serija je dobila novi, bolji dodatak.

P serija je uvijek imala fokus na najboljem fotografskom iskustvu. P20 i P20 Pro su se zaista istakli u tom polju te su nazvani 'kamera kraljevima', no čini se da će P30 i P30 Pro ipak nadmašiti svoje prethodnike.


Oficijelno predstavljanje nove serije mobilnih telefona održalo se 26. marta u Parizu. Događaj pod specijalnim hashtagom #RewriteTheRules uživo je emitiran na YouTube kanalu kompanije Huawei

Šta je najavljeno?


Huawei nastavlja sa već dobro poznatim dizajnom i fotografijom, sa najnaprednijom serijom kamere pametnih telefona. Njihove kamere sadržavaju inovativan Huawei SuperSpectrum senzor, optičke SuperZoom leće, novu Huawei Time of Flight (ToF) kameru, te poboljšanju optičku i AI tehnologiju stabilizacije slike. Sa svim ovim dodatcima, Huawei P30 i P30 Pro snimaju izvanredne fotografije i video sadržaje. 

“HUAWEI P30 serija predstavlja temeljni napredak nakon desetljeća razvoja tehnologije digitalne kamere i promijenit će pravila te preoblikovati percepciju mobilne fotografije. Inovacije poput HUAWEI SuperSpectrum Senzora i SuperZoom leća omogućuju nam da pogurnemo granice fotografije i videografije – granice koje je već davno trebalo pogurnuti. HUAWEI P30 serija postavit će pravila za narednu generaciju pametnih telefona omogućujući korisnicima da uhvate istinsku ljepotu koja ih okružuje putem uređaja koji im stane u dlan ruke”, izjavio je Richard Yu, predsjednik Uprave Huawei CBG.P30 serija ima manji uspjek i smanjene okvire. Veličina baterije u oba modela je povećana, dok je veličina zvučnika sa prednje strane smanjena. Brzina otključavanja na čitaču otisaka pristiju na zaslunu je brža za 30%.  P30 ima 6,1 inčni zaslon s omjerom 19,5:9, a P30 Pro ima 6,47 inčni zaslon s istim omjerom slike. P30 Pro je također otporan na vodu (IP69) i prašinu. Završna boja na oba uređaja je urađena od 9 slojeva nano-optičkog materijala za završnu obradu boja. Boje u kojima su dostupni su Breathing Crystal, Amber Sunrise, Pearl White, Aurora i Black.

Što se tiče fotografije, P30 ima SuperSensing 40 MP Lieca trostruki kamera sistem (glavna kamera 40 MP, širokutna kamera 16 MP, i telephoto kamera 8 MP), dok P30 Pro ima SuperSensing 40 MP četverostruki kamera sistem (20 MP ultra široka kamera, 40 MP širokutna kamera, 8 MP 5x telephoto kamera, i ToF – Time of Flight kameru). SuperSensing sistem koristi RYYB (crevno-žuto-plave) senzore umjerst RGGB-a, što omogućava 40% više svjetla čime omogućuje jasnije i oštrije fotografije. Osjetljivost kamere (ISO) je također poboljšana, pa P30 ima ISO vrijednost od 204,800, a P30 Pro 409,600. Ovo omogućava snimanje i prikazivanje živih boja u tamnim okruženjima, pa slike koje bi inače bile jedva vidljive, sada su jasno prikazane.

U P30 seriji mobitela integriran SuperZoom objektiv, koji omogućava oštro snimanje krupnih planova, a AI Video Editor daje korisnicima opciju dodavanja pozadinske muzike i specijalnih efekata u videozapise. Zbog svih ovih detalja, možemo reći da je Huawei od P30 serije napravio pravi mali mobilni produkcijski studio. Naravno, bitno je spomenuti kako je Huawei uveo i Dual View opciju koja omogućava da istovremeno snimate dvije perspektive istog kadra i to koristeći više kamera istovremeno. 

Da ne duljimo sa specifikacijama ovog telefona jer vjerujemo da ste se do sada uvjerili da će ovo biti jedan od boljih telefona na tržištu, pređimo na nešto što vam je veoma bitno – cijena.  


Huawei P30 6 GB RAM/128 GB ROM – 799 €

Huawei P30 Pro 8 GB RAM/128 GB ROM – 999 €

Huawei P30 Pro 8 GB RAM/256 GB ROM – 1,099 €

Huawei P30 Pro 8 GB RAM/512 GB ROM – 1,249 €