Hoće li previše turista i njihovo ponašanje uništiti Japan?

Getty Images

Znate li što je kanko kogai?

Japan  je fascinantna i prelijepa zemlja koju posjećuju turisti iz cijelog svijeta. Zemlja s bogatom tradicijom, prekrasnim pejzažima, interesantnom historijom i kulturom i divnom arhitekturom. Japan je odlična destinacija za odmor.


Živahni i delikatni cvijet trešnje je jedno od najljepših čuda prirode, a šetnja kroz stazu posutu laticama uz neizbježno divljenje ljepoti ovog cvijeta je nešto što u Japanu možete doživjeti na poseban način. Japan kao zemlja nudi pregršt mistike i sasvim drugačiji način uživanja u jednostavnim stvarima, gdje se ništa ne svodi na sjaj i glamur, već na duhovno uzdizanje i buđenje našeg uspavanog duha.Japanci su ljudi koji žive nekim sasvim drugačijim životom i imaju zaista drugačije viđenje stvarnosti od ostatka svijeta. U njihovim životima, tradicija i kultura su čvrsto utemeljene i od njih se rijetko odstupa. Japanke su među najljepšim ženama na svijetu, a svoj lijep izgled kako i same kažu, dugu umjerenosti i uživanju u svakom momentu svakoga dana.


Japan, kao i druge popularne turističke destinacije suočavaju se sa specifičnim vidom zagađenja koje škodi svakodnevnom životu lokalnog stanovništva - prevelikim prometom turista. U nekim gradovima priliv turista ima negativan utjecaj na infrastrukturu i prirodu, takav je i slučaj s Japanom.


Gradovi Kyoto i Kamakura tokom sezone cvjetanja trešanja (sakura) u aprilu i maju imaju najzapaženiji priliv turista. Pojedina mjesta u potpunosti gube svoju čar, kao što je to, na primjer, Filozofska staza, koja je u ovom periodu prepuna turista sa selfi-štapovima. Kako bi redukovala gužvu Japanska turistička organizacija pokrenula je reklamiranje manje popularnih regija zemlje. Ponašanje turista drugi je problem s kojim se Zemlja izlazećeg sunca suočava, a toliko je zastupljen da su Japanci počeli da ga nazivaju posebnim imenom „kankō kōgai” što znači "turističko zagađenje".Zbog nedoličnog ponašanja pojedinih turista japanske vlasti morale su da zabrane pristup nekim od turističkih atrakcija. Naime, lokalni preduzetnici frustrirani su ponašanjem turističkih grupa, a to je rezultiralo ograničenjem ulaska u neka od najpopularnijih mjesta.

Npr., hram Nanzo-in u Sasaguriju, koji je poznat po čuvenoj statui Bude ima na ulazu istaknuto upozorenje na dvanaest stranih jezika za posjetioce, gdje je objašnjeno da je velikim grupama zabranjen ulaz. U ovaj hram u posljednjih desetak godina dnevno stiže i od 20 do 30 autobusa krcatih turistima. Svećenici su se pobunili jer posjetioci ometaju njihov rad glasnom muzikom. Osim toga, turisti se penju na krov građevine i kupaju u svetom vodopadu rezervisanom samo za pripadnike hrama.Slične mjere je poduzeo i hram Yatsushiro-gu u prefakturi Kumamotou. Godine 2017., kada su lokalni kruzeri na ovo mjesto dovozili "mora" turista, privremeno je zatvorio vrata za posjetioce. Jedan restoran u Kyotu za lokalni list je izjavio da ponekad odbijaju strane goste lažima da nemaju slobodnih stolova. Vlasnik tog restorana naveo je neprijatnosti koje izazivaju mušterije koje unose ilegalno hranu u restoran, a njihovo posuđe koriste kao pepeljare.


Preveliki broj turista posljedica je i niskotarifnih aviokompanija koje nude jeftinije letove za Japan. Bojazan da će se gužve povećati dodatno pospješuje činjenica da će Tokio biti domaćin Svjetskog prvenstva u ragbiju u oktobru 2019. godine, kao i ljetnih Olimpijskih igara 2020. godine.