Vrijeme je da se riješimo svih zabluda kada je u pitanju whey protein

Šta su suplementi i da li nam oni trebaju? Šta je whey protein i kako se on dobiva?

Piše: Muamer Hećimović, fitness trener u LM -u


Svaka osoba koja se sportom bavi rekreativno, profesionalno ili čak osobe koje nisu profesionalni sportaši i ne posjećuju teretane su vidjele ili bar čule za "whey protein".


Često smo mogli čuti da mnogi postavljaju pitanje "Zašto da pijem proteine, kada ih dovoljno unosim u organizam hranom koju jedem svakodnevno?"


Čitajući različite literature o suplementima naišao sam na statistički podatak koji naučno dokazuje da suplementi kao što su whey protein i aminokiseline imaju anabolički učinak veći u odnosu na obroke sličnog nutritivnog sastava. Razlog tome jeste brža apsorpcija, gdje tijelo troši manje energije za razgradnju, i tako više aminokiselina ostaje za mišiće.Ono što je veoma važno jeste da suplemente ne povezujemo sa steroidima. Suplemente možemo definisati kao dodatke prehrani koje unosimo. Zašto kao dodatak? Zato što ih ne možemo unijeti prirodnim putem u dovoljnoj količini.


Iako živimo u svijetu gdje nam prehrambena industrija želi nametnuti različite lažne proizvode kao zdrave, onda i nije čudno zašto sumnjamo u različte fitness proizvode. Vrijeme je da se riješimo svih zabluda kada je u pitanju whey protein.


Whey protein predstavlja jednu od najkvalitetnijih proteina za ljudsko tijelo. A dobiva se iz sirutke, tako što se isuši tj. filtrira sva voda iz sirutke i ostaje samo prah koji se pakuje i prodaje kao whey protein.


Potrebe sportaša za proteinima su i do dva puta veće od obične populacije. Razlog tome je energija koja je sportašu potrebna tj. snaga, ali i zbog njegove mišićne mase. Tako da većina sportaša svoj jelovnik bazira na visoko proteinskoj ishrani.Kada govorimo o whey proteinu bitno je razlikovati tri vrste:

1. Koncentrat

2. Izolat

3. Hidrolizat


Koncentrat predstavlja najčešći oblik whey proteina, zbog toga što u svom sastavu sadrži dio masnoća i šećera.


Izolat - ovaj oblik u svom sastavu sadrži oko 85% proteina od ukupnog sadržaja. Njegova prednost u odnosu na koncentrat jeste brza apsorpcija tj. razgradnja.


Hidrolizat predstavlja najkvalitetniji oblik proteina s još bržom apsorpcijom i upotrebom aminokiselina koje su sadržane u sastavu.