Instagram profili vrijedni vaše pažnje: @yourinstapunk

U današnjem izdanju Instagram profila vrijednih vaše pažnje, razgovarali smo s mladim umjetnikom koji plijeni pažnju svojim izgledom, te svojim radovima.

Nemanja Maraš, rođen je u Beogradu 1989. godine gdje živi i stvara. Završio je studij fotografije nna Fakultetu za primjenjene umjetnosti. Od 2006. godine radi kao modni fotograf, a u 2008. godini je počeo eksperimentirati s različitim granama umjetnosti. Radio je sa mnogobrojnim modnim dizajnerima, muzičarima, glumcima, agencijama, te mnogim drugim. Mislimo da susve riječi suvišne i da je bolje da se sami uvjerite u kvalitetu i ljepotu njegovih radova.

Kako si se počeo baviti fotografijom?


Krajem 2006. godine moj fokus definitivno prelazi sa muzike na vizuelne umetnosti, nešto malo na dizajn, ali pretežno na fotografiju, te već početkom 2007. godine radim svoj prvi komercijalni projekat - omot za Strukin drugi album „Muzika iz podruma“. 2008. godine upisujem studij fotografije na Fakultetu primenjenih umetnosti. Ipak 2007. godinu smatram svojim početkom.Gdje vidiš sebe u svijetu fotografije u budućnosti?


Volim da eksperimentišem, kombinujem materijale i tehnike, fotografiju i slikarstvo. Sa modne fotografije koja mi je bila primarni fokus sedam godina, sam se prebacio više na portretnu. Shvatio sam da mi više leži da tražim ljudsku iskrenost i njihov pravi autentični lik, i istraživanju portreta nesvesnog, kao nešto što me vec dugo interesuje, nego da ih stapam u masu i štancujem prema potrebama tržišta.

Fotografisao si razne brendove. Da li ti je neka suradnja draža od ostalih?


Malo je saradnji koje mi nisu ostale u lepom sećanju, ali definitivno one sa početka su bile ličnije, draže i lepše. Ono kada sa „klijentom“ radite na projektu do 6 ujutru pa odete na burek i vremenom postanete prijatelji, dok se danas sve dogovara preko maila, sve su rokovi i cifre.Šta bi rekao kojem području fotografije najviše spadaš?


Pre 4-5 godina bih rekao modna fotografija, ali kako mi je posao pretežno prešao u video produkciju, mogao sam da se u fotografiji nađem u portretu.

Da li trenutno radiš na nekom projektu?


Malo eksperimentišem u ateljeu kada imam vremena sa nekim cvećem i privodim kraju svoj master rad koji stoji već par godina, a koji se vezuje za moj projekat Metanoiu.


Imaš li neki savjet za mlade fotografe?


Nadji ono što voliš, budi uporan i veruj u sebe.Kako spajaš ljubav prema fotografiji i ostalim vrstama umjetnosti?


Nema  tu nekog spajanja, mislim da je to više nerazdvojivo kod mene. Imam potrebu da stvaram i to je neizbežno, a medijum ili alat koji koristim varira, u fotografiji sam se samo najviše pronašao u startu.


Da li možeš neki od svojih radova izdvojiti kao najdraži?


Jako teško.Najinteresantniji projekat do sada?


Svaki projekat je bio neki proces za sebe i interesantan na svoj način. Ali recimo da je Après bio najveći do sad, i što se tiče formata koji su bili do dva metra i što se tiče izložbe koja je putovala po regionu, a i što se tiče same monografije koja je ostala iza svega toga.


Kako bi opisao svoj stil oblačenja?


Svi već dobro znaju da ja nosim samo crno, nisam siguran koliko je to stil, mada postaje sve popularniji.

Možda kao praktičan, a i dalje ekstravagantan.Da li je tvoj posao utjecao na tvoj stil?


Verovatno jeste, mislim, ne samo posao, ceo život utiče na vaš stil. Navike, želje, mogućnosti, potrebe.


Koji modni trend ti je do sada bio najdraži?


Možda ovaj trenutni koji je spojio odela i patike, sa zadrškom da mi se dosta ovih modela patika koje sad izlaze gade. Mislim da je dobro krenuo, al smo onda kao sa svim otišli predaleko.Šta je nešto bez čega ne izlaziš van?


Mobilni telefon. Tu mi je i kamera, adresar, podsetnik, muzika...Čime se baviš u slobodno vrijeme?


Kada radiš ono što voliš i kada ti je hobi-posao i posao-hobi... slabo imaš slobodnog vremena. Ali ako bi rasčlanio to...onda mogu reći da ako nisam u ateljeu i eksperimentišem i igram se, onda gledam filmove i igram igrice.


Kakvu vrstu muzike slušaš?


Najteže leksikonsko pitanje. Volim uvek da čujem nešto novo. Muziku slušam svaki dan po ceo dan, tako da mi uvek treba neka promena, ali recimo da su najdominantniji pravci već godinama Jazz, Hip Hop i Tehno, tj tech house i neka fuzija jazza i hip hopa, koje srećom sve više ima.Posljednji film koji si pogledao?


Dokumentarac, The B-Side: Elsa Dorfman's Portrait Photography.

Koji su tvoji planovi za budućnost? 


Samo da nastavim da radim to što volim i da tome što više težim, ostalo će se rešiti samo.