Trke na koje se ide zbog destinacije i uživanja, a ne medalje

Trčanje s čašom u ruci, uživanje u dobroj muzici ili izbjegavanje medvjeda, utrke su u kojima je doživljaj važniji od rezultata...

Trčanje do cilja za mnoge je ostalo nadmetanje za što bolji rezultat, međutim, postoje trke koje se trče da bi se uživalo u muzici, dobroj hrani i piću ili da bi se izbjegavali medvjedi. Da smisao trke nije uvijek u medalji koja čeka samo najbrže, dokazuju trke u kojima se veliča rekreativni duh i potiče druženje i zabava. Entuzijastima koji spajaju rekreativne uspjehe s istraživanjima novih destinacija itekako je važna lokacija. Na biranim mjestima zasigurno se nećete naći kako trčite „usred ničega“ s eventualnim pogledom na gradsko smetljište nego i obogatiti se za dozu kulture, povijesti, adrenalina ili dobre hrane.


U takvim evropskim trkama akcenat je na doživljaju. U nastavku donosimo listu trka na kojima možete sudjelovati već ove godine.


„Vampirska trka” - Transilvanija (18.05.)


Ako je vaše gorivo adrenalin, onda bi trebalo da doživite trku u Rumuniji, gdje usprkos trčanju na označenim trasama ipak postoji opasnost od medvjeda i vukova. Trka se odvija kroz stara sela, divljinu šuma i ruševine dvoraca, a trči se 50, 80 ili 100 kilometara. Cilj je dom Vlada Cepeša u Sighisoari.


„Trka za mamurluk” - Bordo, Francuska (07.09.)


Najstarija i najpoznatija vinska trka održava se u Bordou u Francuskoj - „Marathon du Médoc”. Najvažnije pravilo ove trke je dobra zabava i uživanje u najljepšim vinima. Rok trke je 6h i 30min, a za to vrijeme učesnici mogu isprobati trčanje prema sigurnom mamurluku. Na usputnim stanicama se, osim vina, nalaze slatkiši, sirevi, kolači, specijaliteti od školjki, sladoled i mesni odresci. Sve vrijeme muzičku podršku daju lokalni bendovi, a pobjednike čeka boca vina i čaša, da se uživanje nastavi.


Paris-Versailles; 29.9.


Za Francuze trkačkim klasikom se smatra trka čiji je start kod Eiffelovog tornja, a cilj kod čuvene versajske palate. Osim utrke od 16.2 kilometara trči se i kraća, što je idealan povod da ako još uvijek niste, posjetite Pariz bez obzira na formu.


Atenski maraton; 10.11.

 

Slavnim stopama historije trči se Atinski maraton. Poznata ruta duga 42,2 kilometra trči se u znak sjećanja na grčkog vojnika-glasnika Filepidisa, koji je pod punom ratnom opremom pretrčao put od Maratonskog bojnog polja do Atine, kako bi saopćio radosnu vijest o pobjedi nad Persijskom vojskom. Ovu trku trče i uticajne političke ličnosti širom svijeta, upravo zbog njenog historijskog značaja. Putanja trke je od grada Maratona do fudbalskog stadiona Panathinaiko, a karakterišu je usputne drevne građevine i hramovi posvećeni grčkim bogovima. Kako bi se trkači okrijepili, na kraju trke ih očekuju meze od mesa.