DJ Jasmine Palavra , Prva DJ djevojka u BiH

Selver Fajković

Kaže da joj se ljubav za muziku javila još u djetinjstvu, a vjerovatno ju je naslijedila jer se većina ​članova njene porodice bavilo muzikom, kako profesionalno tako iz hobija.

 Nakon završene osnovne škole, strast za njom je postala sve veća te se potom upisala u srednju muzičku školu, što i sama kaže da je za nju to bio pun pogodak. Pored svog poziva Jasmine je i magistar sociologije.«Želja za još većim stjecanjem znanja i obrazovanja omogućila mi je da obogatim talent koji imam, naučim dosta stvari o mnogim drugim žanrovima i upoznam čari klasične muzike, te prodrem duboko u samu njenu historiju i i njen nastanak svirajući instrumente i školujući glas. Upoznala sam još mnogo drugih pravaca moderne muzike (uz starijeg brata) koja se manje vise slušaju i danas u svijetu i tako je sve počelo...», kazala nam je na početku popularna mlada DJ Jasmine PalavraNa pitanja, kada je prvi put znala da će joj poziv biti DJ, dobili smo i odgovor


Prvi kontakti sa elektronskom muzikom pojavili su se po završetku rata, a nakon navršene osamnaeste godine afinitet da se i sama okušam u samom njenom kreiranju. Bilo je to 2003. godine kada sam isprobala kako dj-ing funkcioniše i konkretno miksanje na gramofonima i pločama. Predstavljalo je veliki izazov, mada uz mnogo truda, talenta i vježbanja, nedugo nakon toga, počela sam profesionalno nastupati u klubovima sirom naše zemlje i regiona i također producirati vlastite pjesme.


Vrlo je interesantno da je DJ Jasmine i prva djevojka u BiH koja se bavi ovim pozivom...


Jedna od prvih jesam , da. Može se reci da je to na neki način prednost ,pogotovo kod nas s obzirom da se dj-ingom bavi većinom muška populacija, pored sposobnosti i iskustva koje imam iza mixete, mnogi kažu da uživaju u zvuku koji kreiram a i da sve to i vizuelno super izgleda u kompletu što mi mnogo znači i daje dalju motivaciju da budem još bolja u tome što radim.Kakva je situcija kada je u pitanju DJ clubbing i muzika u BiH?


Na žalost kod nas u Bosni i Hercegovini nije toliko cijenjena jer kod nas je to još uvijek nešto novo i nepoznato a i na neki način postoje neke vrste predrasuda o ovoj muzici, mada kada bi se popravila ekonomska situacija u državi, stvar sa elektronskom scenom bi se također popravila te bila cjenjenija i popularnija.Da li imaš svog uzora?


Smatram da ima mnogo dobrih i kvalitetnih dj-eva, a pod ovim "kvalitetno" smatram taj neki dugogodišnji rad, uspjeh, vještine i produkciju. Iako ne volim da izdvajam nikoga posebno ali čiji rad pratim od 1990-tih godina je majstor house muzike, najbolji svjetski DJ Roger Sanchez. 


Kada ćemo od tebe slušati nešto novo?


Pored dosadašnje produkcije i zadnjeg izdanja singla "You" sa kanadskom izdavačkom kućom, u prodaji uskoro trebaju da se nađu i tek novi singlovi pod nazivom "What about my love" i "Brain Drain", a do tada snippet ovih pjesama možete poslušati na mom Soundcloud i Mixcloud profilu.