Električni Volkswagenov ID.R. se sprema za utrku na Nürburgringu

Volkswagen se intenzivno prirpema za ovogodišnju utrku na Nürburgring Nordschleife stazi u kategoriji električnih automobila.

Na prošlogodišnjoj utrci na stazi Pikes Peak, Volkswagen je postavio rekordno vrijeme. Kako bi i ove godine postigli znatne rezultate Volkswagen se već uveliko priprema. Glavnu ulogu imat će mišićavi Volkswagen ID.R, koji je tek otkriven ove godine.  „Prije svega, promijenit ćemo aerodimanimku ID.R. kako bismo se nosili s uvjetima  na Nordschleifu koji se uveliko razlikuju od onih na Pikes Peaku,“ rekao je François-Xavier Demaison, tehnički direktor Volkswagen Motorsporta. 

Za razliku od američkog klasika na Pikes Peaku, koji počinje na nadmorskoj visiniod 2862 metara i završava na 4302 m, Nordschleife se probija  kroz Eifel područje između 320 i 617 metara nadmorske visine. Kultni njemački krug iima jedinstvenu karakteristiku.Volkswagen će opet testirati ovaj  automobil do ljeta, pa očekujte neke odlične snimke ovog električnog automobila.


Kao što očekujemo od trkačeg automobila, ID.R. mora napraviti kompromis između težine i snage, što njegova upotreba električne energije čini ravnotežu još kritičnijom. Veća snaga je odlična, ali težina dodatnih baterija znači sporiju promjenu smjera i ubrzanja. 


Prototipom ćeupravljati Romain Dumas, a cilj je da obori vrijeme koje je 2017. postigao kineski električni automobil (6:45.90). Iz Volkswagen Motorsporta kažu da će ID.R imati prosječnu brzinu kruga više od 180 km/h, dok će na najbržim dijelovima staze dostizati čak više od 270 km/h.


Da li će to biit dovoljno da postigne novo rekordno vrijeme i donese Volkswagenu još jednu pobjedu, saznat ćemo uskoro.