Bh. film 'Žaba' prikazan na Balkan New Film Festivalu

PR

BaNeff je festival novih filmova sa Balkana u nordijskim zemljama (Švedskoj, Norveškoj i Finskoj).

Cilj festivala je  da se nordijskoj publici i profesionalnim filmskim radnicima popularizuje filmska umjetnost s Balkana i da se otvore nove mogućnosti o saradnji u filmskoj industriji i evropskom filmu. Festival dovodi kao goste profesionalne filmske stvaraoce s Balkana,redatelje, scenariste, producentske kuće, glumce, filmske stvaraoce, a održavaju se i panel diskusije s publikom.


Tokom prvih deset godina stvoreno je više oblasti djelovanja festivala, a Trans Cinema Nation - Zemlje / Narodi/ Filmovi koji su u tranzitu / promjeni, je dio glavnog festivala BaNeFF-a.


U okviru ovoga dijela prikazivani su filmove iz Bugarske, Mađarske, Slovačke, Moldavije,Ukrajine, Poljske, Rusije, Estonije, Letonije, Litvanije, Gruzije i Turske.


Filmovi se prikazuju u Stockholmu i još sedam gradova Švedske, dok se u Norveškoj prikazuju u Oslu i Bergenu.


Iza ovog putujućeg festivala koji je započet 2011. godine stoji Jelena Mila, glumica i režiser, nastanjena u Stockholmu, s Justin Theatre Production i još dosta saradnika u različitim državama. 


Festival stručno i ekonomski podržavaju Švedski Institut za film i umjetnost (SFI),  kao i Norveški institut za film i umjetnost (NFI), ali i ambasade svih zemalja čiji se filmovi prikazuju na festivalu, kao i općine i gradovi gdje se filmovi prikazuju; Göteborg, Malmö, Vesteros i Norshopingi,te mnogi drugi akteri.


Festival sarađuje s filmskim festivalima širom svijeta. 


Ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević je u svom najavnom govoru, prije emitovanja filma, naglasio da je BaNeff izvoznik filmske umjetnosti s Balkana u nordijske zemlje te da je umjetnost ono što nas je uvijek vezivalo i još uvije nas veže.


"Naši prostori su bili i još uvijek su plodan rasadnik talenata u svim granama umjetnosti i to je nešto po čemu trebamo biti prepoznavani u svijetu, a ne po kontinuiranim negativnim vijestima koje nas ne predstavljaju u svjetlu u kojem trebamo biti predstavljeni", rekao je on.


Budući da dolazi iz zemlje koja ima "Oskara", ambasador Makarević je posebno naglasio značaj filmske umjetnosti i potrebu za njegovanjem iste.