Devet muzeja automobila koje definitivno morate posjetiti

Ukoliko se na nekom budućem putovanju nađete u jednom od ovih gradova, izvdojite vrijeme da posjetite njihov muzej automobila.

Muzej Nissanove baštine, Zama, Kanagawa, Japan


Naime, ovaj muzej je ustvari jedna ogromna garaža u kojoj se nalazi oko 300 automobila.Postava iznenađuje svojoj raznolikošću – od veoma starih modela, modernih pa do onih koji su sudjelovali u Le Mans utrkama. Posjet ovo muzeju je podijeljen u tri dijela: 15-minutnu prezentaciju, zatim samu  turneju i onda još 45 minuta samostalnog poručavanja izloženih automobila. Potrebno je prijaviti se nekoliko dana prije posjeti, te postoji samo jedna prepreka – muzej je na japanskom pa bi  bilo najbolje da povedete osobu koja će vam moći prevoditi. Više informacija  (na japanskom) možete dobiti na njihovoj web stranici.


Toyota muzej automobila, Nagakute, Aichi, Japan


Unatoč činjenici da se ovaj muzej proteže na 4,5 hektaram ne može se pohvaliti s brojemmodela kao prethodni. Iako su se nakon nedavne obnove u njemu pojavili i ne-japanski automobili, uključujući Alfa-Romeo, DeLorean, Rolls-Royce i Ford. Za razliku od prethodnog, raspored ovog muzeja možete pogledati na njihovoj stranici na engleskom jeziku. Osim samog izložbenog prostora, tu je i resotran i Toyotina prodavnica.Britanski muzej automobila, Warwickshire, Engleska


Jedan od najvećih automobilskih muzeja na svijetu uključuje oko 300 eksponata. Glavne uloge zauzeli su Jaguar, Land Rover, Mini, Rolls-Royce, Aston Martin i Bentley. U njemu se nalazi i nekoliko Fordovih automobila. Muzej također ima prikladnu web stranicu na kojoj možete vidjeti raspored i kupiti ulaznice.


Ferrari muzej, Maranello, Italija


Ovo je vjerovatno jedan od najboljih muzeja automobila na svijetu. Prije svega, naravno zbog činjenice da se radi o Ferrari muzeju, u kojem možete vidjeti historiju ovog brenda kroz primjere svih modela. Osim izložbe, razni simulatori, uključujući i automobil Formule 1, kao i službenu prodavnicu ovog brenda možete pronaći u prostorijama ovog muzeja. Ali najvažnija stvar jeste prilika da vidite automobil o kojem ste sanjali u kao dijete, a možda niste ni prestali. Na njihovohj web stranici možete pronaći raspored i kupiti ulaznice.


Nacionalni muzej automobila, Torino, Italija


Nije iznenađujuća činjenica da se najveći muzej automobila u Italiji nalazi upravo u Torinu. Ovaj grad je rodno mjesto poznatog Fiata, koji je kasnije svijetu dao Ferrari i Maserati. 2013. godine The Times magazin je  Torino muzej smjestio na 35. mjesto na listi najboljih na svijetu. Muzejska tura  se odvija na tri razine, od kojih je svaka posvećena određenoj temi – „Automobil  i 20. stoljeće“, „Čovjek i automobil“ i „Automobil i dizajn“. Izložba  uključuje oko 200 automobila, uključujući i trkače automobile Formule 1. Pored toga, postoji  i zatvorena garaža u kojoj se čuvaju uzorci zastupljeni u zajedničkom prostoru. Ulaznice se mogu kupiti na web stranici muzeja. Historijski muzej Alfa-Romea, Arese, Italija


Još jedan muzej posvećen kultnoj italijanskoj kompaniji. Ovaj muzej uključuje oko 250 modela, od kojih su neki još uvijek uključeni u različite aktivnosti. Cijela izložba podijeljena  je u tri dijela: retro automobili, koncepti i sport. Informacije o raznim događajima koje muzej ponekad provodi su obavljenje na njihovoj web stranici gdje možete kupiti ulaznice.Mercedes-Benz muzej, Stuttgard, Njemačka


Ovaj muzej se nalazi u zgradi od devet spratova, izgrađenoj posebno za izložbu. Koncept izložbe podrazumjeva postupni prijelaz s devetog sprata na prvi, gdje su automobili uređeni hronološkim redom. U muzeju možete vidjeti gotovo sve modele koje je kompanija proizvela od početka svog postojanja. U prizemlju se nalazi Mercedes caffe i službena prodavnica, gdje se osim olovaka i majica prodaju i retro automobili. Muzej je otvoren svaki dan osim ponedjeljka od 9 do 18 sati, a ulaznice se mogu kupiti na njihovoj web stranici.Porsche muzej, Stuttgard-Zuffenhausen, Njemačka


Ovaj izložbeni centar trenutno ima oko 450 eksponata koji su podijeljeni u različite kategorije – postoji hronološka historija Porschea, a postoje i tematske izložbe. Na primjer, posvećene određenom modelu ili određenom vremenskom razdoblju. Muzej ima isto radno vrijeme kao i Mercedes-Benz muzej, a više infomacija pronađite na njihovoj web stranici.


BMW muzej, München, Njemačka


München jeu svijetu poznat po najmanjetri stvari: najbogatija je regija u Njemačkoj, po nogometnom klubu Bavaria i naravno, po BMW-u. Ovdje se nalazi „BMW Welt“ (BMW svijet), koji uključuje izložbeni paviljon, salon, sjedište i muzej koji zauzima površinu od 5.000 kvadratnih metera. Kao i u prethodnim muzejima, i u BMW muzeju možete promatrati historiju razvoja na primjerima poznatih modela. Osim automobila, muzej sadrži i zbirku svojih motocikala, pa čak i zrakoplova ikada proizvedenih od strane BMW-a. Posjetite njihovu web stranicu za više informacija.