Zavirite u magični Vesteros iz Igre prijestolja

Mjesta snimanja „Igre prijestolja“ u Sjevernoj Irskoj su postala mjesta hodočašća fanova kultne serije. Uz početak posljednjeg serijala evo i „pravog“ Vesterosa.

Serija Igra prijestolja privukla je toliki broj gledatelja i fanova i postala najgledanija serija današnjice zbog svoje zasnovanosti na realnosti i aktuelnim problemima, zbog čega se savremeni čovjek, ili bolje rečeno gledalac, s lakoćom može povezati s njenim likovima čiju trodimenzionalnost bez imalo napora možemo smjestiti u okvir današnjeg svijeta.


U pitanju je, naravno, jedna od najskupljih serija današnjice, daleko ispred, recimo “Izgubljenih” (eng. Lost), za koje je izdvajano 4 miliona, ali i iza “Krune” (eng. The Crown), čija jedna sezona iznenađujuće košta 130 miliona po sezoni, odnosno 13 miliona po epizodi. 


Uz slojevitost i kompleksnost priče i njenih likova, te ozbiljnosti tema kojima se bavi, Igru prijestola čini primamljivom savremenom gledaocu. Privreda u Sjevernoj Irskoj je doživjela procvat zahvaljujući seriji Igra prijestola. Tokom svih godina snimanja, čuveno TV-ostvarenje privuklo je brojne turiste i donijelo više stotina miliona funti ovoj oblasti.


Igra prijestolja je snimana u napuštenim zgradama na dokovima Belfasta, kao i u močvarama, na obalama i u šumama Sjeverne Irske, a mi vas kroz galeriju vodimo u kratku virtuelnu turu. Uživajte!