Najbolji restorani u Rio de Janeiru

SNL

rio-de-janeiro-gastro-naslovna 


Mnogo je toga posljednjih godina upućivalo na to da se Južna Amerika predstavlja kao sljedeće veliko gastro odredište. Bilo da volite japansku, peruansku, francusku ili španjolsku kuhinju, Rio ima sve. S porastom platežne moći i otvaranjem brazilskog tržišta svijetu, u Južnoj Americi nekolicina se chefova usredotočila na kreiranje gastronomije temeljene na Europljanima manje poznatim namirnicama tog kontinenta te na modernoj interpretaciji klasičnih jela. Standard gastronomije diljem cijelog kontinenta počeo je poprimati dinamična obilježja, pa su gradovi kao što je Lima, Sao Paulo ili Mexico City prerasli u ugledne i uzbudljive gastronomske destinacije. Dodatan vjetar u leđa tamošnjoj su gastronomiji dali mladi kuhari, stažisti ili dugogodišnji zaposlenici europskih restorana s Michelinovim zvjezdicama. Iako su radili u top-lokalima poput Mugaritza, Osterije Francescane ili Nome, oduvijek su priželjkivali vratiti se u domovinu i pomoći joj da se pozicionira na svjetskoj gastronomskoj karti. Kad su za to stvoreni uvjeti, mnogi su kupili jednosmjerne avionske karte za Južnu Ameriku. U nastavku vam donosimo nekoliko restorana u Rio de Janeiru koja svakako vrijedi posjetiti ukoliko se nađete u ovom gradu.


Irajá Gastro


Foto: Alexander Landau, Tomas Rangel 


Smješten u renoviranoj kolonijalnoj kući iz 1930. godine, Irajá Gastro nudi klasična brazilska jela kao što su Galinhada, bogati pileći paprikaš u kombinaciji s jajima i kukuruznim pireom. Također u ponudi možete naći i italijanska jela kao što su rižoto, a u ponudi imate I hamburger i topli Brigadeiro kolač. Možete ručati u modernom prirodnom ambijentu ili tradicionalnoj blagovaonici od tamnog drveta. Ovo  mjesto je jeda od razloga zašto Rio de Janeiro postaje gastro-hub. Ne propustite.


Aprazível


rio-de-janeiro-gastro-02


 Do ovog restorana u boemskim brdima Santa Terase morat ćete doći liftom koji će vas dovesti na otvorenu terasu sa pogledom koji se proteže sve do Guanabara zaljeva. Obavezno zatražite stol u kućici na drvetu koja se nalazi usred bambusa I pletene palme I naručite piće caipirinha do maracuja. Nedjeljni ručak je ovdje ritual za bogataše Ria, ali osim toga restoran je poznat po prelijepom pogledu kada padne mrak i kada se svijetla grada upale pod nebom punim zvijezda. Kuhinju void Ana Castilho zajedno sa svojim sinovima. Pored prelijepog restorana imaju i svoj brend kafe i piva. Većina sastojaka i namirnica potiči iz organsko održivih farmi širom zemlje.


CT Boucherie


Foto: Alexandre Landau


 Restoran se nalazi Leblon četvrti i odličan je za sve ljubitelje mesa. Ovdje se ide pojesti dobar odrezak ili burger! Kako je restoran na dobrom glasu, savjetujemo da dođete ranije i osigurate svoje mjesto, a zatim naručite meso ili ribu te čekajte da vam krenu stizati razni prilozi uz vaš protein.


Sushi Leblon


Foto: Sushi Leblon, Tomas Rangel


Ovaj elegantni i intimni restoran u Leblonu služi sushi I ceviche od lososa, mahi mahia I morskog ježa. Ako želite da jedete u ovom restoranu savjetujemo vam da sedam dana unaprijed rezervišete mjesto, jer rezervacija je obavezna. Restoran je slabo osvjetljen ali opet dovoljno osvjetljen da uočite modele Victoria Secret donjeg rublja koje su ovdje redovni gosti.


Lasai


Foto: Tomas Rangel, Lasai


Prije nego je otvorio Lasai, Rafael Costa e Silva obučavao se u kuhinjama s Michelin zvijezdicama u New Yorku (Vong) i Španiji (Mugaritz). Meni je inspirisan mesom, ribom i piletinom s farmi izabranih lično od strane Rafaela. Meni se mijenja svakodnevno, zavisno od toga šta je isporučeno, šta je u sezoni i zavisno od hira šefa kuhinje. Restoran je smješten u sjevernom dijelu Humaitá u kolonijalnoj zgradi s odličnim barom na krovu.


Plage Café


rio-de-janeiro-gastro-naslovna 

U Lage parku u podnožju planine Corcovado, nalazi se mjesto koje je omiljno među mladim zaljubljenim parovima, kafe Plage Café koji se nalazi u atriju ljetnikovca sagrađenog u kolonijalnom stilu. Mjesto je osim romantike idealno za opušteno uživanje i pijuckanje omiljenog pića, a moguće je i pojesti odličan doručak.