Za moderan ljetni izgled: Kubanska košulja

Getty Images

Pored mnogih pozitivnih strana, ljeto nekada ipak može biti monotono kada su u pitanju odjevne kombinacije. Kao što svi znamo, postoji malo toga što čovjek može uraditi s kratkim rukavima i šorcevima prije nego što ponovo počne žudjeti za slojevitim kombinacijima. Što znači da sve u šta možete unijeti malo svoje ličnosti vrijedno probati.

Tu dolaze kubanske košulje.


Modni kritičari su je brzo označili kao trend kada se ovaj komad ponovo počeo vraćati u središte pozornosti. Ali kako su godine prolazile i odlazile, kubanske košulje su samo očvrstile svoje mjesto na top listi ljetne muške odjeće.


Imajući to na umu, donosimo vam sve što trebati znati o ovom komadu koji je must have za tople dane.


Šta je to kubanska košulja?


Postoji određena konfuzija oko tačne definicije kubanske košulje. Ona vjerovatno proizilazi iz činjenice da je ovaj komad odjeće poznat pod nekoliko različitih imena. Ovisno o tome s kim razgovarate, čut ćete nazive poput „košulja s ovratnikom“, „košulja otvorenog ovratnika“, te mnoge druge slične nazive.


U stvarnosti ne postoji nikakva razlika između svih tih naziva, oni su jednostavno različiti izrazi za isti komad odjeće. To je košulja kratkih rukava s dugmadima, ravnog, otvorenog ovratnika. Često se može pohvaliti i sezonskim printom ili uzorkom, a tradicionalno je izrađena od lagane, prozračne tkanine kao što je lan, pamuk ili tencel.

Zašto vam je potrebna jedna ovakva košulja u ormaru?


Kubanska košulja je nezaobilazna stavka kada se radi o vašoj ljetnoj garderobi. Ona je udona, elegantna i nastanjuje prostor između pametnog i plažnog, što joj omogućuje da bude i casual i elegantna podjednako.


Kao da ovo do sada nisu bili dovoljni razlozi da odete i kupite sebi jednu ovaku košulju, činjenica da laska većini ako i ne i svim vrstama tijela, sigurno hoće. Razlog tome jeste prostor u obliku slova V koji se nalazi između revera, i daje vizuelni efekat širih ramena i stvara poželjnu 'V' siluetu. Također ima ravan, 'boxy' oblik koji jednako dobro izgleda i na širim i tanjim tipovima tijela.


Bogati izbor u pogledu boje i printa čine je korisnim ljetnim saveznikom. Njen retro izgled omogućuje vam da eksperimentirate s uzorkom na način koji jednostavna majica nikada ne bi mogla. Od tropskih uzoraka do prigušenih pastelnih boja, postoji nešto za svakoga.

Bilo da želite izgledati odlično dok ispijate koktele uz bazen ili vam treba nešto za ljetne događaje, naš odabir kubanskih košulja ima nešto za svaku prigodu i budžet.


Najbolja za zabavni tropski izgled


Ljeto je vrijeme kada se možete igrati sa bojama i printovima, čemu je odličan primjer ova košulja iz Zare. Mnogo boja na njoj omogućava vaš izbor još lakšim, tako da s čim god da je kombinirate teško će biti napraviti grešku.

Najbolja za causal izgled


Odličan kvalitet za odličan izgled. Ova jednobojna košulja iz Pull & Beara je odličan izbor za svakodnevne kombinacije. Maslinasta boja je čini neutralnom, a ipak zabavnom za kombiniranje. 

Najbolja za odvažni print


Bershka ove godine ima najbolji izbor kubanskih košulja s printom koji će učiniti da vas svi primijete. Ovaj odvažan print pokazuje da ste zabavna osoba koja to želi pokazati i svojim odjevnim kombinacijama. 

Najbolja za grafičku eleganciju


Ukoliko ipak niste spremni na toliku odvažnost, postoje zabavne ali ipak elegantne minimalističke opcije kao ova iz kompanije Reserved. Plava i bijela boja su poznate kao nautičke boje, te grafički prikaz brodova pridodaje toj temi. Postoji li bolja tematika za ljeto od nautike?

Najbolja za dan i noć

Kao što smo već rekli, plava i bijela su prave nautičke boje što nam je New Yorker još jednom pokazao. Košulje na pruge, kao ova, mogu se kombinirati u casual dnevnim kombinacijama, ali također i u večernjim malo ozbiljnijim, elegnatnijim odjevnim kombinacijama.

Najbolja za nenametljivu eleganciju


Ovu lanenu bijelu košulju zamišljamo na nekom muškarcu koji upravlja svojim brodom na otvorenom moru. Vas? H&M je napravio savršenu ljetnu košulju koja je prozračna, a veoma elegantna kada se kombinira uz prave odjevne komade.

Najbolja za pravi nautički izgled


Još jedna prava nautička opcija dolazi nam iz Springfielda. Ovaj put plava je ta koja preovladava, pored crvene koja samo priodaje nautičkom izgledu. Kao i neke od njenih prethodnika, ova košulja se može kombinirati na mnoge načine tako da je odlična dnevna i večernja opcija.