Ultimativni vodič za viski

SNL

Kako nam se hladniji dani sve više približavaju, tako većina ostavlja svoje ljetnje koktele sa strane i prelazi na dobar viski. U čast nezvaničnog otvaranja sezone viskija, sastavili smo vam najbolji vodič za konzumaciju viskija.

Kad je u pitanju viski, svako ima svoj način da ga konzumira, neki samo uspu u čašu, neki dodaju leda, neki ga miješaju sa raznim drugim pićima. Zbog  toga smo vam pripremili vodič sa par koraka kako da sljedeći put više uživate u svojoj čaši viskija. 

1. Izaberite pravu času
 „Copita“ je čaša koja u ovome slučaju  najbolje odgovara,  i to upravo zbog uskog grla na početku čaše, koja će vam pomoći da bolje osjetite mirisnu aromu viskija. Osim ako niste od onih koje vole svoj viski sa ledom, onda u tome slučaju „Rocks“ čaša će vam najbolje pasati. 

2. Čvrsto držite času
Uzmite čašu i dignite je prema svijetlu. S ovim će te moći jasno da vidite suptilne nijanse boja u vašem omiljenom viskiju. Npr. neki rade to tako što nikad ne dodaju boju u svoj viski, i boju koju treba da vidite je upravo  100% boja drveta koju je viski prirodno primio. Po tome možete primjetiti u kakvoj vrsti bačve je bio viski i koliko je dugo unutra bio. I nakon ovog, iako ne znate šta činite dok dižete čašu i gledate, makar će te izgledati kao neko ko je iskusan u ovome piću i zna šta želi. 

3. Pomirišite 
Prvo što trebate u ovom koraku uraditi jeste to što će te uzeti čašu u ruke i polako početi praviti kružne pokrete kako bi se viski unutra počeo da miješa. Nakon toga priblližite nosu i pomirišite ga. Jedan veoma dobar savjet kad je riječ o ovome, jeste dok mirišite viski otvorite usta tako da vam aroma dođe do jezika. Za razliku od vina, čašu držite ispod nosa, pošto ne želite da vas jak miris ujede za nos . 

 

Nakon toga vrijeme je da pogodite koje se sve arome nalaze unutra. Na primjer, Macallan 12 godina star iz duple bačve, ima kremastu aromu, sa malim tragom toffee, i aromom svježe odsječenog hrasta. Ako kažete na ovaj način , svi će misliti da ste već iskusan deguster viskija.

4. Uzmite gutljaj
Uzmite veoma mali gutljaj, i prekrijte čitavu unutrašnjojst usta s viskijem. Nakon  nekoliko sekundi osjetit će te alkohol i blago pečenje, kako god, ostavite još nekoliko sekundi i pljuvačka u vašim ustima će rastvoriti još više viski što će doprinijeti da osjetite još više arome koja se nalazi u viskiju. Nakon toga progutajte i napijte se još jednom i krenite opet da okrećete polako čašu. Te će vam ovo pomoći da sljedeći gutljaj viskija bude još bolji. 

5. Ukus u ustima koji je ostao
Viski ima posebnu osobinu, a to jeste da uvijek ostavi interesantan trag iza sebe u vašim ustima. Na primjer kao što smo ranije spomenuli, Macallan 12 godina starosti  će vam ostaviti topao i ugodan osjećaj, uz note slatkoće i suhoće na jeziku. 

6. Dodajte malo leda (opcionalno) 
Većina koja već duže vremena pije isključivo viski će na ovo uvijek na ovaj savjet reći da ne radite to, ali dodavanjem malo vode ili leda će promijeniti čitav ukus viskija. Ako želite da svoj omiljeni viski probate u skroz drugom okusu onda vam preporučujemo da pokušate ovaj način. 

 

No nemojte zaboraviti, što više viskija budete pili to će vam ukus postati kompleksniji i počet ćete izabirati sve bolje i bolje ukuse.