Uporedili smo 5 popularnih aplikacija za brojanje kalorija

Preuzeti aplikaciju za praćenje ishrane je lako, ali naći onu koja precizno broji kalorije je već malo teže.

Za one koji žele da smršaju ili da se hrane zdravo, pronalaženje odgovarajuće aplikacije za zdravlje i fitnes među stotinama hiljada sličnih aplikacija može da djeluje zastrašujuće – naročito kad postoji veoma malo naučnih dokaza koji ukazuju na to da su određene aplikacije pouzdanije od drugih. Jedna grupa istraživača je ovim ljudima drastično olakšala pronalaženje ovakvih aplikacija. Njihova nova studija ocjenjuje preciznost pet najpopularnijih aplikacija za praćenje ishrane: Samsung Health, MyFitnessPal, FatSecret, Noom Coach, i Lose It!.


Lose It!Lose It! je omiljena aplikacija među ljudima koji broje kalorije, ali potcjenjuje sve vrste hranjivih materija, uključujući proteine, natrijum, ugljene hidrate, masti i vlakna, piše u ovoj studiji. To je zato što, pored toga što dozvoljava korisnicima da sami ubacuju neke podatke, funkcija za skeniranje bar kodova u ovoj aplikaciji dovodi do nekih nepravilnosti. Istraživači tvrde da nutritivne deklaracije nisu uvijek pouzdane, s obzirom na to da njih štampaju proizvođači, koji „mogu da imaju nepotpune podatke o mikronutrijentima.“


NoomNoom apllikacija ne prikazuje korisnicima količine mikronutrijenata (kao što su kalcijum, gvožđe ili vitamin C) i makronutrijenata (ugljeni hidrati, proteini i masti), ali cjelokupne procjene kalorija koje izbacuje ova aplikacija su prilično precizne. Noom je drugačija aplikacija od ostalih zato što se fokusira na zdravlje, a ne na tradicionalno držanje dijete. Ova aplikacija korisnicima nudi „trenere“ koji ih motivišu da ispune svoje ciljeve u ishrani.

Nutricionističke aplikacije treba ljudima da kažu da unose više kalorija zato što su vježbali. Praćenje fizičke aktivnosti može da pomogne ljudima da postave ciljeve i usvoje nove navike, ali ne bi trebalo da bude razlog da promjene zdrave navike u ishrani. Na kraju se sve svodi na to da treba stvoriti održive navike za cijeli život.


FatSecretOva studija koja je nedavno objavljena ukazuje da ova aplikacija potcjenjuje nivoe natrijuma i proteina. To bi moglo da ima ozbiljne posljedice kod ljudi sa visokim pritiskom koji misle da unose manje natrijuma, navedeno je u studiji. Slično kao i kod Lose It! aplikacije, problem sa aplikacijom FatSecret je to što dozvoljava korisnicima da sami ubacuju nutritivne podatke za hranu, ili odaberu podatke koje su unijeli drugi korisnici, što može dovesti do informacija koje nisu precizne.


MyFitnessPalJedna studija iz 2017. godine je označila MyFitnessPal kao jednu od dvije najbolje aplikacije za ishranu, koje preporučuju dijetetičari. Ali ova nova studija je otkrila da ova aplikacija zna da potcjeni značaj mikronutrijenata kao što su kalcijum, gvožđe i vitamin C. Uz brojanje kalorija, korisnici MyFitnessPal aplikacije mogu da prate unos vode i makronutrijenata, što im omogućava da imaju jednu od najopsežnijih baza nutritivnih podataka među ovih pet aplikacija koje su analizirane.


Samsung Health (S Health)S Health je jedina aplikacija koja je bila uključena u ovo najnovije istraživanje, a da nema funkciju za skeniranje bar kodova koja omogućava korisnicima da skeniraju nutritivnu deklaraciju na proizvodima. Umjesto toga, ova aplikacija poredi ishranu korisnika sa preporukama nutricionista i klasifikuje je niskom, srednjom ili visokom ocjenom. Kao i aplikacija MyFitnessPal, ova aplikacija znatno potcjenjuje nivoe kalcijuma, gvožđa i vitamina C u raznim namirnicama, ali pruža precizne podatke što se tiče ugljenih hidrata i masti.