Must have Food u 2015.

SNL

Prošla godina je bio znak Orea , gdje je sve, ukoliko želiš biti gastro poklonik, trebalo biti napravljeno sa dodatkom ovog crno-čokoladnog keksa, koji čak nije bio od nekih žitarica ili bilo koje zdrave namirnice, jer bi crno, navodno, trebao asocirati na zdravo. 


Godina prije je bila u znaku brusnice i drugih sušenih plodova, a pazite sad, evo nam 2015.godine. S njom su već stigli novi gastro trendovi. Da, nije jedan, više ih je. 


Prvi nam dolazi s margarinom ili osnovnom francuskom namirnicom za kuhanje. S njim dolaze mali krompiri koji se, skuhani, pospu metvicom i preprže na margarinu. Akcent je, ove godine, da sve mora biti domaće. 

Prvi put meso će biti nosilac gastro trenda ! Crveno ili bijelo, samo da je domaće.


Odmah poslije dolaze, ni manje ni više, insekti na jelovnik popularne food ponude. Radi se o prženim skakvcima koji su puni proteina. Ova nova (za nas) slastica se navodno popularizirala i kroz seriju Switched at Birth, gdje njih dvoje zanosno jedu skakavce. 


Zatim , ništa manje bitan, veliki gatrso must have bit će proso. Riječ je o žitarici sitnog okruglog zrna, koja se već hiljadama godina koristi širom Azije. Bogat je proteinima i vlaknima, ne sadrži gluten i važi za supernamirnicu.