Posljednja sezona Igre prijestolja jeste bila lošija

HBO

Kako su sezone odmicale, dijalog je bio sve kraći i kraći…

Ako ste i vi ostali nezadovoljni poslije kraja Igre prijestolja, niste jedini. Brojni su fanovi koji su se žalili na loš scenario i nelogičnosti u posljednjih šest epizoda. Iznervirani zbog nezadovoljavajućeg završetka, više od milion fanova je potpisalo peticiju tražeći da HBO ponovo snimi posljednju sezonu. A evo i dokaza da sve nije samo subjektivan osjećaj zaljubljenika koji ne žele kraj svoje omiljene serije.


Joanna Robinson iz Vanity Fair je pronašla je vrlo mjerljiv dokaz o padu kvaliteta scenarija. Koristeći podatke sa OpenSubtitles.org napravila je grafikon koji prikazuje broj riječi po minuti u okviru svake epizode tokom osam sezona.
Prve epizode su imale i do 70 riječi po minuti dok je u jednoj od epizoda posljednje sezone broj pao na svega deset. Ako pomislite da je to trend zbog epskih scena borbe u posljednjim epizodama u pravu ste, ali samo donekle. Postoji jasna pravilnost, odnosno sve manje dijaloga iz sezone u sezonu, što bi moglo da ukazuje i na realan pad kvaliteta scenarija. Eto sad znate…