Kako skratiti bradu bez odlaska u brijačnicu?

Getty Images

Neophodan vodič za održavanje dlaka na vašem licu bez odlaska u brijačnicu.

Kako biste imali odličnu bradu potrebno je mnogo više od samog puštanja brade da raste. Vrijeme je postalo dragocijeno i većiina nas nema toliko slobodnog vremena koliko smo imali za vrijeme studentskih dana. To slobodno vrijeme se pretvorilo u posao (nadamo se), brigu o svom domu i porodici, kao i ostalim elementima koje moderan život nosi sa sobom. Ne samo da ne postoji radno mjesto na kojem možete da se pojavite sa "divljom" bradom, nego nemate dobar izgovor za nju.


Pa šta vam je onda za činiti? Sredite ju. Možete se pobrinuti da izgledate reprezentativno odlaskom kod svom miljenog berbera. Ili jednostavno naučite kako da je sami sredite. Evo kako da postanete stručnjak.Korak 1: Držite je čistom i mekom


Suha, prljava brada nije idealna iz očitih razloga. Ali posebno je loše kada dođe vrijeme za njeno uređivanje. Stoga pobrinite se da je čista. Prvo je operite šamponom za bradu, jer je koža na vašem licu drugačija od one na tjemenu. Regenerator će se pobrinuti da učini dlake mekšim, i samim tim učiniti sljedeći korak mnogo lakšim.


Face Forest Soap Beard Shampoo

Mr. NattyHydrate & Nourish Beard Conditioner

Scotch PorterKorak 2: Raščešljajte je


Nakon što vam se brada osuši, uzmite četku i češljajte je u smjeru suprotnom od rasta. Tako će dlake stajati i bit će vam lakše vidjeti nepravilnosti u dužini. 


Beard and Mustache Brush and Comb Kit

Smooth VikingKorak 3: Skratite je


Upotrijebite makaze za šišanje da biste bradu skratili na željenu dužinu. Ako ste u potrazi za nečim jednostavnim i kratkim, jednaka dužina sa svih strana je uredu. Ako ipak želite da bude malo duža ili joj želite dati neki oblik, morat ćete malo zakomplicirati stvari. Ali ne brinite, nije toliko komplicirano.


Postoji mnogo načina za igranje s oblikom, ali univerzalna tehnika zahtjeva ostavljanje dlačica oko brade malo dužim i onim na stranama vašeg lica malo kraćim. Brkovi, koji imaju tendenciju da imaju gušći rast dlaka, trebali bi biti kratki poput dijela na obrazima.


Series 5100 Beard Trimmer

Philips NorelcoKorak 4: O tim brkovima


Jednom kada ste skratili dlake makazama za šišanje, pokušajte ih koristiti poprečno preko vašeg lica. Želite skratiti i dlake koje padaju na vašu gornju usnu. Makaze za bradu ili brkove će vam pomoći oko toga. Koliko visoko iznad usne trebate ići? To je na vama da odlučite. Neki momci vole puno 'praznog prostora', a neki ipak vole da im dlake malo padaju na usnu. Počnite nisko, i režite po svom ukusu.


Professional Shears

Equinox International


Korak 5: Definirajte svoj vrat


Sada dolazi najteži dio: sređivanje vrata. Najveći način kompromitiranja vaše brade je ignoriranje ovog presudnog razgraničenja ili njezino skraćivanje na pogrešnom mjestu. Zaustavite se preblizu čeljusti i izgledat ćete kao da imate dvostruku bradu, čak i ako je nemate. Međutim, nemojte odlutati predaleko ili će vas usporediti s divljim stvorenjima.

Najsigurnije je da sve skratite ispod Adamove jabučice, ali gdje tačno želite povući liniju zavisi od osobe do osobe. Neki ljudi imaju duži vrat, neki kraći; tako da možda budete morali ići malo ispod ili iznad Adamove jabučice za optimalnu bradu. Neka vam ona ipak bude referenca za najnižu tačku, i samo produžite do ušiju kako biste stvorili „U“ oblik.

Završni zadatak zahtjeva da dođete bliže koži, a to je više umjetnost nego znanost. Ali kao doslovno tražite proces, želite pola dužine koja je na vašoj bradi.

Ako vas sve ovo plaši, možete pitati svog berbera da vam objasni proces sljedeći put  kada ga posjetite.


Safety Razor

Baxter of CaliforniaPure Badger Shaving Brush

The Art of Shaving


Arlington Mahogany Shaving Bowl and Shaving Soap

D.R.Harris & Co.Korak 6: Završite s uljem


Baš kao i kosa na vašoj glavi, vaša brada treba da bude njegovana kako bi ostala zdrava. Tako da cijeli ovaj proces trebate završiti s dobrim uljem za bradu koje će vam pomoći da dlake na vašem licu izgledaju najbolje. Kada stavite ulje, uzmite češalj i pročešljajte bradu kako biste ravnomjerno rasporedili ulje, i stilizirali bradu.


Bayolea Beard and Shave Oil

Penhaligon's