Zvanično je: Hasan Salihamidžić sportski direktor Bayerna

SNL

Legendarni bosanskohercegovački nogometaš Hasan Salihamidžić novi je sportski direktor Bayerna iz Minhena.

Salihamidžić je danas na konferenciji za medije predstavljen kao novi sportski direktor njemačkog giganta. On je s Bayernom potpisao ugovor na tri godine.


"Davao sam sve na svakom treningu i na svakoj utakmici. Tačno tako ću popuniti mjesto sportskog direktora. Oduševljen sam", kazao je Salihamidžić.


Bivšeg reprezentativca Bosne i Hercegovine predstavile su legende kluba Karl-Heinz Rummenigge, koji radi kao izvršni direktor kluba, i Uli Hoeness, predsjednik kluba. Pozicija sportskog direktora najtrofejnijeg njemačkog kluba je upražnjena već godinu dana nakon što je Mathias Sammer napustio klub. 


Ko je Salihamidžić? 
Prve nogometne korake napravio je u dresu Turbine. Nedugo zatim kao veliki talent prelazi u redove mostarskog Veleža.Velež je uoči rata spremao novu generaciju nogometaša, koja je trebala nadmašiti sve prethodne. Salihamidžić je prošao sve reprezentativne selekcije bivše Jugoslavije i u svakoj je bio jedan od najboljih. Kao 15-godišnjak razmišljao je samo kako pobjeći od rata, koji se u to vrijeme sve više širio Bosnom i Hercegovinom. Šest mjeseci radio je kao konobar u jednom kafiću kako bi zaradio novac za putne troškove. Pored velikih obaveza, redovno je trenirao i nadao se da će i njega sreća poslužiti. U novembru 1992. godine odlazi u Hamburg i uz pomoć rođaka Ahmeda Halilhodžića priključuje se treninzima juniorskog tima HSV-a. U to vrijeme njegov trener bio je Felix Maggath, koji je Salihamidžića vrlo lijepo primio i jedan je od najzaslužnijih za njegov veliki uspjeh. 


Bundesliga 
Nakon kratkog boravka u juniorskom timu prebačen je u prvi tim HSV-a, gdje ubrzo postaje jedan od najboljih igrača. Jedan period stanovao je kod saigrača Franciska Copada. Tamo je upoznao njegovu sestru Ester, kojom se kasnije i oženio. Nakon izvanrednih igara u Hamburgu mnogi veliki klubovi bili su zainteresirani za njegove usluge, među njima Barcelona i Bayern München. Salihamidžić se odlučio za Bayern, koji mu je bolje odgovarao, jer je htio ostati i igrati u Njemačkoj. U svojoj prvoj sezoni u Bayernu postigao je nekoliko ključnih pogodaka u Ligi prvaka (Barcelona, Manchester United), koji su Bayern odveli u finale ovog prestižnog takmičenja. Godine 2004. Rafael Benítez izjavio je kako bi zelio vidjeti Salihamidžića u svom timu (Liverpoolu), međutim, Bayern je tražio mnogo novca, blizu 18 miliona eura, pa do transfera nije došlo. Juventus i Wolfsburg 
15. januara 2007. potpisao je četverogodišnji ugovor s Juventusom, kojem se pridružio u ljeto iste godine. U 20 utakmica postigao je četiri gola. 12. aprila 2008. postigao je dva gola u pobjedi 3:2 protiv AC Milana u Seriji A.Ugovor s Wolfsburgom potpisao je 5. jula 2011. na godinu dana. Posljednju utakmicu odigrao je 5. maja 2012. Nakon isteka ugovora, 1. jula 2012, odlučio se penzionisati. 


Reprezentacija Bosne i Hercegovine 
Nastupao je i za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, za koju je u 42 utakmice postigao šest golova. Debitirao je 1996. u utakmici protiv Hrvatske u Bologni, gdje je postigao prvi gol u historiji reprezentacije Bosne i Hercegovine. U sljedećoj utakmici postigao je pogodak i protiv Italije u pobjedi 2:1. Reprezentativnu karijeru okončao je 16. augusta 2006. u utakmici protiv Francuske u Sarajevu.