Knjige koje će vam uljepšati ovo ljeto

SNL

Ako i vi spadate u one koji su uvijek u potrazi za dobrom knjigom, ili jednostavno tek počinjete otkrivati moć pisane riječi, donosimo nešto za vas.

Ljeto i godišnji odmori su idealni za uživanje uz dobru knjigu. Čitanje i ljeto kao da se više vole. Ljeti nastojimo nadoknaditi svo ono vrijeme koje nismo čitali tokom godine. Znanstveno je dokazano kako čitanje knjiga smanjuje tjeskobu i stres za 60% te omogućava ljudima da pobjegnu od vlastitih problema. U silnoj ponudi po knjižarama sigurno trebate savjet koju dobru knjigu ponijeti na odmor? U nastavku vam donosimo lista dobrih knjiga koje vrijedi čitati i vjerujemo da će se za svakoga naći ponešto.Marsova soba

Rachel Kushner

Romi Hol, samohrana majka petogodišnjeg sina, radnica u noćnim klubovima i nekadašnja zavisnica od droge, počinila je naizgled neoprostivo, neobjašnjivo ubistvo za koje je kažnjena po zakonu, ni manje ni više. Sada je na početku izdržavanja dvije uzastopne doživotne kazne. Napolju je svijet od kojeg je odsječena: San Francisco njene mladosti i njena porodica. Unutra je nova stvarnost: hiljade žena koje se otimaju za potrepštine nužne za goli život; blefiranje i gluma, uz nasilje jednako i među stražarima i među zatvorenicama; apsurdnost institucionalizovanog života.
Netipičan tip

Tom Hanks

Priče u zbirci Netipičan tip kreću se od urnebesno smešnih do duboko dirljivih. Odigravaju se u različita vremena, na različitim mjestima, ispričane su u različitim stilovima, ali sve pokazuju radost pisanja, zadovoljstvo komuniciranja, snažan američki smisao za atmosferu, prijateljstvo, porodicu i život uopšte, i u potpunosti su pametne, neodoljive i humane kao i sam autor. Istočnoevropski emigrant blage naravi stiže u New York pošto ga je građanski rat u njegovoj zemlji lišio žene i razorio mu život. Čovjek koji voli kuglanje odigra savršenu partiju, pa još jednu i još jednu, sve dok ne postane slavan u kuglaškom svijetu i mora da odluči hoće li mu savršenstvo i slava upropastiti sve ono što zaista voli. Ekscentrični milijarder i njegova odana desna ruka otiskuju se na putovanje u unutrašnjost Amerike i otkrivaju motel koji je ostao bez gostiju, ljubav i poneku mrvicu stvarnog života. Ovo su samo neke od priča u prvoj zbirci Toma Hanksa, pametne, neočekivane, tople i, za milione onih koji vole Hanksa, štivo koje se neizostavno mora pročitati. 
Izlječenje

Jo Marchant

Iako prihvatamo da stres i tjeskoba mogu loše da djeluju na naše zdravlje, ideja o „mislima koje liječe“ povezuje se isključivo sa guruima novog doba i duhovnim iscjeljiteljima. Posljednjih godina su naučnici iz različitih oblasti otkrili da naše misli, emocije i ubjeđenja mogu olakšati bol, pomoći da rane zarastu, ublažiti infekcije i bolesti srca, pa čak i usporiti razvijanje simptoma side ili nekih vrsta raka. Autorica nas zato upoznaje s ljekarima, pacijentima i istraživačima iz ovog novog svijeta medicine. Oslanjajući se na najnovija dostignuća, Marchantova istražuje široko polje mogućnosti našeg duha da liječi, naglašavajući i ograničenja koja postoje, ali i objašnjava kako to možemo da primjenimo i u svom životu. Sa izrazitom jasnoćom i posvećenošću, Izlječenje ukazuje na mogući sistem medicine koja nas neće posmatrati samo kao tijela koja treba liječiti već kao kompletna ljudska bića.
Sa druge strane obloga

Bogdan Stevanović Blogdan

Da li ste se ikada zapitali šta se nalazi sa one strane obloga od mastila? Kako biste se osjećali kad biste saznali da iz svake rane može izrasti cvijet ako na nju privijete lijepe i istinite riječi? Na stranicama ove knjige Bogdan Stevanović nam otkriva da se sa one strane obloga ne nalaze rane, već riječi što liječe. Knjiga Sa druge strane obloga ima dva dijela, odnosno dva poglavlja, a čitalac bira da li će je čitati od početka ili od kraja, jer je kraj zapravo novi početak. Poglavlje Obloge sadrži priče u kojima Blogdan daje portret vremena u kom živimo, suočavajući nas sa svim onim pred čim zatvaramo oči i stežemo srce. Poglavlje Rane sadrži priče u kojima je promjenjena perspektiva pripovijedanja, pa sada priče pričaju ne samo junaci već i predmeti – što posebno doprinosi atmosferičnosti.
E, zabole me – Suptilna umjetnost življenja

Mark Manson

Decenijama nam govore kako je pozitivno razmišljanje ključ sretnog, ispunjenog i bogatog života. „E, zabole me za pozitivno razmišljanje“, kaže Mark Manson, superstar blogerske scene. „Da budemo iskreni to tupljenje je neopjevana budalaština i to mora da bude jasno“, kaže autor. On nam bez pardona predstavlja osvježavajuću, jednostavnu istinu koja nam danas svima tako nedostaje. E, zabole me je njegov protivotrov za sva ona zašećerena budi-pozitivan-dobro-se-osjećaj učenja koja su inficirala moderno društvo i pokvarila čitave generacije. Ljudska bića su nesavršena i ograničena, „Ne mogu baš svi da budu izvanredni, u društvu postoje pobjednici i gubitnici, a to ponekad nije fer i nije vaša greška“. Manson nas savetuje da upoznamo svoja ograničenja i prihvatimo ih. Jednom kada prihvatimo naše strahove i nesigurnosti, kada prestanemo da izbjegavamo bolne istine, možemo da pronađemo smisao u onome što radimo.