Šef Miran Karić otkriva specijalitete Dos Hermanos kuhinje

Dos Hermanos kuhinja pruža posebno odabrana jela svim gastronomskim željama svojih gostiju. Birajte Dos Hermanos za odličan ručak, večeru ili svečani događaj kao što je rođendan, poslovni ručak ili neka slična prigoda. Ono što je posebno i fascinira sve posjetitelje restorana jeste kuhinja i način pripremanja hrane. Razgovarali smo sa šefom kuhinje restorana Dos Hermanos, Miranom Karićem, koji je za nas otkrio na koji to način pripremaju hranu za svoje goste.

„Kvalitetna hrana odnosno dobra kuhinja i dobar kuhar, dobar šef kuhinje jesu ustvari žila kucavica i osnova svakog dobrog restorana. Tako se i mi u Dos Hermanosu najviše baziramo na hranu, tj. svu priču plasiramo oko nje same. Što se tiče same ponude možemo da izdvojimo dosta dobrih stvari koje se rijetko mogu pronaći kombinirane upravo na ovaj način kako smo mi to uradili.“, otkrio nam je na samom početku MiranOno po čemu se razlikuju od mnogi restorana jeste sam proces pripreme hrane. „U osnovi baziramo se na Dry ageingu, odnosno tehnologiji koja saziva meso u specijalnim komorama, gdje odležava od 30 do 60 dana, što mesu daje izrazitu mekoću i upotpunjeni okus. Pored toga raspolažemo i Ronerima, odnosno mašinama koje služe za rad Sous Vide. Sous Vide je tehnika gdje vakuumiran u vakuumu na izrazito niskim temperaturama tretirate hranu, gdje hrana dolazi do savršenstva.“, naglasio je. 


Ovim procesom se maksimiziraju sami okusi, zato što se hrana obrađuje i kuha na niskoj temepraturi gdje nemate gubitak nutrijenata. Što znači da okusi ne odlaze u vazduh već ostaju u samoj namirnici. Ukoliko tui namirnicu želite obogatiti s nekom marinadom, začini nemaju gdje nego u samo meso, ribu ili povrće.„Sama kuhinja je koncipirana da zadovolji sva vaša čula. Jer pod broj jedan hranu jedemo pogledom, a tek onda čulom mirisa, i na kraju okusom. Naravno, okus je ono zbog čega se vraćamo, kao i dobra usluga koju možemo da ponudimo u restoranu. Ali vizualni ugođaj je nešto čemu mora težiti svaki bolji kuhar, odnosno svaki bolji šef u objektu u kojem radi, objektu kojeg predstavlja. Tako da polažemo računa u samo serviranje, miris i na kraju okus koji  je, nadam se, dosta unikatan, specifičan i specijalan da vas ponovo vrati  u Dos Hermanos“, naglašava Miran


Hrana, naravno, ne može biti jedini faktor našeg povratka u restoran. Tu je i osoblje koje igra veliku ulogu u svakom restoranu. Mi smo ostali očarani ambijentom Dos Hermanos restorana i načinom prirpeme hrane, da ćemo se definitivno vratiti ponovo. Preporučujemo i vama da dođete u ovaj restoran i osjetite tu eksploziju okusa u svakom zalogaju hrane prirpemljene s velikom dozom ljubavi.