Qatar Airways najbolja aviokompanija za 2019. godinu

Aviokompanija je osvojila i priznanja "Najbolja aviokompanija na Bliskom istoku", "Najbolja biznis klasa na svjetu" i "Najbolje sjedište biznis klase". Nacionalni prijevoznik države Katar postaje prva aviokompanija koja je osvojila nagradu za najbolju aviokompaniju pet puta.

Qatar Airways je osvojio četiri prestižne nagrade na ovogodišnjoj Skytrax World Airline Awards dodjeli nagrada, uključujući i glavnu nagradu “Najbolja aviokompanija na svijetu” čime je postala jedina aviokompanija u historiji koja je prestižno priznanje osvojila pet puta (2011, 2012, 2015, 2017 i 2019). Aviokompanija je već treću godinu zaredom proglašena najboljom aviokompanijom na Bliskom istoku, dok je priznanje "Najbolja biznis klasa na svijetu" ponijela četvrtu godinu zaredom. Priznanjem za najbolju biznis klasu na svijetu zadržava poziciju lidera u domenu inovacija u avioindustriji, prvenstveno zahvaljujući patentiranom proizvodu Qsuite. 


Ministar transporta i komunikacija države Katar, Njegova Ekselencija gospodin Jassim Saif Ahmed Al-Sulaiti, koji je prisustvovao ceremoniji dodjele nagrada izjavio je: “Ovo je veliki dan za državu Katar, i drago mi je što sam danas bio ovdje da svjedočim historijskom trenutku kada je Qatar Airways po peti put prepoznat kao najbolja aviokompanija godine."Izvršni direktor Qatar Airways grupacije, Njegova Ekselencija g. Akbar Al Baker dodao je: „Nagrade Skytraxa su prepoznate kao najprestižnije u avioindustriji što osvajanje toliko nagrada čini zaista nezaboravnim iskustvom za Qatar Airways. Oduševljeni smo što su naši putnici nam odali priznanje i omogućili osvajanje ove četiri prestižne nagrade. Biti prva aviokompanija koja je po peti put proglašena "Aviokompanija godine", predstavlja vrhunski uspjeh i, u kombinaciji sa još tri glavne Skytrax nagrade, svjedoči o neumornim naporima cijelog tima Qatar Airwaysa. To je ponosan trenutak za aviokompaniju jer težimo ka inovacijama i boljim uslugama što postavlja nove standarde u industriji.”


„Činjenica da su za Skytrax nagrade glasali putnici čini ih posebno značajnim za sve nas u industriji. Avioindustrija je veoma konkurentna oblast, i ovakva priznanja će nas motivisati za još veće uspjehe i radujemo se što ćemo u narednim godinama proizvodima svjetske klase prevesti milione putnika.”


Komentarišući rezultate, glavni izvršni direktor Skytraxa, gospodin Edward Plaisted, rekao je: "Biti imenovan za najbolju svjetsku aviokompaniju je veliko priznanje visokim standardima Qatar Airwaysa i prepoznaje naporan rad i predanost svakog uposlenika. Osvajanje ovog priznanja po peti put je odličan rezultat i čestitamo im na ovom jedinstvenom uspjehu.”


Nagrade Skytrax World Airline Awards su nezavisne i nepristrasne, uvedene 1999. godine kako bi pružile globalnu ocjenu zadovoljstva putnika. Putnici širom svijeta glasaju u najvećoj anketi o zadovoljstvu putnika u zračnom saobraćaju kako bi odlučili ko su dobitnici nagrada. Skytrax nagrade mediji širom svijeta nazivaju “Oskarom avioindustrije”.


Istražvanje je obuhvatilo više od 21 miliona korisnika i preko 100 nacionalnosti. Anketa je pregledana od strane Skytraxa da bi se identifikovale IP adrese i informacije o korisniku, te izbrisali dupli glasovi, sumnjivi i neprihvatljivi unosi. Uključeno je više od 300 aviokompanija.