Produkcijski dizajner, oskarovac Eugenio Caballero otvara Talents Sarajevo

Produkcijski dizajner Eugenio Caballero, dobitnik nagrade Oscar® za rad na filmu Guillerma del Tora PANOV LABIRINT, otvorit će program Talents Sarajevo 25. Sarajevo Film Festivala.

Caballero će predavanjem o svom radu poželjeti dobrodošlicu 60 mladih glumaca, reditelja, scenarista, producenata, montažera, filmskih kritičara i direktora fotografije iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza.


Rođen je u Mexico Cityju, a nakon studija umjetnosti i istorije filma u Firenci, Italija, započeo je karijeru produkcijskog dizajnera u Mexicu gdje je radio na nagrađivanim muzičkim spotovima (MTV nagrada) i kratkim filmovima. Nedugo potom počinje raditi na igranim filmovima kao asistent i scenograf.


Radio je na oko 30 filmova, od čega je na 20 od njih radio kao produkcijski dizajner. Sarađivao je sa više istaknutih reditelja i rediteljica, uključujući Jima Jarmuscha (Granica kontrole), Baza Luhrmanna (Romeo i Julija), Sebastiana Cordera (Vijesti, gnjev i izvještaj sa Europe), Floriju Sigismondi (The Runaways), Claudiju Llosa (Glavu gore, ne plači), Fernanda Eimbckea (Klub sendvič) i Carlosa Cuarona (Rudo i Cursi).


Pored nagrade Oscar® za najbolju scenografiju, za rad na filmu Panov labirint (2006) osvojio je i nagradu Ariel, nagradu Udruženja scenografa (najprestižniju nagradu u ovoj oblasti), nagradu Udruženja filmskih kritičara Los Angelesa, te je nominovan za nagradu BAFTA.Za rad na filmu J.A.Bayona, Nemoguće, u kojem su uloge ostvarili Naomi Watts, Ewan MacGregor i Tom Holland, osvojio je nagradu Goya, kao i nominaciju za nagradu Udruženja scenarista za 2013. godinu.


Caballero je osmislio vizuelni identitet ceremonije otvaranja zimskih Paraolimpijskih igara u Sochiju koju je režirao Daniele Finzi, sa kojim je 2016. sarađivao i na prestavi Luiza Cirkusa du Soleil.  


Tri puta je nominovan za nagradu Goya, koju je i osvojio za scenografiju filma Sedam minuta poslije ponoći (2016) reditelja J.A.Bayona. Za isti film je nagrađen i nagradama Gaudi, Fenix i Platino.


Za rad na Oscarom® nagrađenom filmu Alfonsa Cuaróna, ROMA (2018), nominovan je za brojne nagrade, uključujući Nagradu udruženja kritičara, Nagradu udruženja scenarista, te nagrade BAFTA i Oscar®.


Caballero je sedam puta nominovan za najprestižniju filmsku nagradu u Mexicu, Ariel, a dva puta ju je i osvojio. Bio je član žirija na brojnim međunarodnim filmskim festivalima. Član je Akademije za filmsku umjetnost i nauke, AMPAS, te meksičke i španske Filmske akademije.