Kako pravilno zaštititi kožu od štetnih sunčevih zraka

Getty Images

Jako je važno da tokom vrelih ljetnih dana svoju kožu zaštitite od štetnih sunčevih zraka, pa vam donosimo nekoliko važnih informacija i savjeta koje trebate imati na umu kada je riječ o zaštiti od UV zračenja.

Prva i najveća greška koju možete napraviti jeste u potpunosti izbjegavati korištenje kreme za sunčanje. Većina nas je upoznata sa time da prekomjerno izlaganje kože suncu može povećati rizik dobijanja raka kože i uzrokovati prerano starenje kože, ali bez obzira na to što smo upoznati sa time, kada je u pitanju zaštita od sunca, dešavaju se greške koje naša koža kasnije skupo plaća.Osnovna razlika između UVA i UVB zračenja 


UVB zračenje je značajno zbog vitamina D3 koji je potreban našem organizmu, ali se smatra da je ova vrsta zračenja glavni uzrok dobijanja karcinoma kože. UVB zračenje je naintenzivnije ljeti u periodu između 10 i 16h. UVA zračenje je štetno jer uzrokuje fotostarenje, te oštećenje stanica u bazalnom sloju epidermisa, a također se smatra da i ova vrsta zračenja može doprinijeti razvijanju karcinoma kože. Opekotine od sunca na koži su neposredna reakcija prekomjernog izlaganja UV zračenju, a ukoliko vam se  pojavi mjehurić, trebate posebno pripaziti, jer on može povećati rizik dobijanja melanoma kasnije. Pravilna zaštita


  • Poznato nam je da tokom ljeta trebamo izbjegavati šetnje u periodu od 10 do 16h jer je tada sunčevo zračnje najintenzivnije, ali ukoliko baš u tom periodu morate biti vani, zaštita odjećom je jedan od najboljih načina izbjegavanja štetnih UV zraka. Nosite svjetliju i prozračniju odjeću načinjenu od prirodnih materijala poput pamuka i lana, a na glavi obavezno nosite šešir ili kačket. 


  • Prije izlaganja kože suncu obavezno nanesite kremu za sunčanje. Zaštitini faktor bi trebao iznositi najmanje 15, a važna je i količina kreme koju nanosite na kožu. Ukoliko je sloj pretanak, to će umanjiti učinkovitost kreme za 50%. Ako ste na plaži i volite plivati, preporučuje se da nanosite vodootpornu kremu za sunčanje.  


  • Kremu za sunčanje biste trebali nanositi 20-30 minuta prije sunčanja da bi je vaša koža mogla upiti. Ukoliko imate svijetao ten, savjetuje se da  kožu ranije pripremite tako što ćete navečer prije spavanja nanijeti zaštitnu kremu koju će vaša koža tokom spavanja potpuno upiti. Ako provodite vrijeme na plaži, preporučuje se da nanosite kremu svaka dva sata. Također je važno da ne zaboravite zaštititi usne jer su i one izložene suncu, a zaštititi ćete ih koristeći balzam za usne sa zaštitnim faktorom (najmanje 15). Da biste zaštitili isturene dijelove tijela poput nosa, preporučuje se da nanosite pastu od cinkova oksida. I naravno, nosite sunčane naočale. 


  • Mnogi od nas smatraju da su zaštićeni od sunca ukoliko leže u hladovini, ispod suncobrana ili krošnje drveta, ali to nije tako. Uv zrake uvijek nađu put do naše kože tako što se odbijaju o pijesak, beton i druge površine. Ultraljubičaste zrake se ne mogu odbijati o vodu ali prolaze kroz nju, pa niste zaštićeni od sunca ni dok plivate. 


  • Nemojte dopusititi da vas vremenske prilike zavaraju! Kožu trebate zaštititi od UV zračenja i ukoliko je  vani oblačno zato što se sunčeve zrake vrlo lako probijaju kroz oblake. Mnogim zaljubljenicima u zimske sportove se dešavalo da dobiju opekotine od sunca jer su smatrali da zimsko sunce nije dovoljno jako da bi im naštetilo, pa je i u takvim okolnostima važno da zaštitite vašu kožu. 


  • Ukoliko koristite lijekove, trebate provjeriti imaju li fotoosjetljivost zato što neki lijekovi (napr. tetraciklini) mogu vašu kožu učiniti jako osjetljivom na sunce i povećati rizik od dobijanja opekotina. Pripazite i pri konzumiranju čajeva; napr. kantarion je fototoksičan pa bi njegovo konzumiranje prije izalganja suncu također povećalo rizik od nastanka opekotina.