Koliko poznajte sport golf?

Golf, jedan od najstarijih i najpopularnijih sportova na planeti, oduvijek je važio za razonodu bogatih i otmjenih…

Iako na prvi pogled izgleda kao ležerniji sport, jer u njemu nema akcije kao u fudbalu ili košarci, golf je vrhunska igra za one koji su takmičarski raspoloženi i koji uživaju u izazovima. Sport, igra, zabava i mentalna rekreacija… Golf je već godinama nevjerovatno popularan u svijetu, a u posljednje vrijeme sve je popularniji i na našim prostorima. Golf tereni su nezaobilazan dio ekskluzivnih hotela i turističkih ponuda, tako da iz godine u godinu raste broj golfera turista, kao i terena za golf u sklopu luksuznih odmarališta širom svijeta.


Da golf spada u najmasovnije individualne sportove na planeti, govori više od 4 miliona registrovanih igrača u Evropi, što je ujedno činjenica koja ruši tabue oko uvjerenja da je golf danas sport rezervisan samo za elitu. Pravila igre su u osnovi jednostavna (iako ova igra nije nimalo naivna), igra se na devet ili 18 rupa i potrebno je ubaciti loptu u rupu iz što manje pokušaja.


Ima nečeg neopisivo otmjenog i dostojanstvenog u ovom sportu, od izgleda igrača, pa do njihovog držanja, ponašanja i manira. Smatra se da su prvi golferi bili škotski pastiri, koji su umjesto rupa koristili zečje jame, a palice izrađivali od drveta, dok su prve loptice za golf bile od perja umotanog u tvrdu kožu. Škotlanđani su osmislili osnovu golfa koja se bazirala na udaranju lopte i njenom pomjeranju od startne rupe do posljednje sa što manje udaraca, pa su veoma brzo, u Škotskoj počeli da se osnivaju golf klubovi.


Pred kraj 19. vijeka, da bi stvorili dinamičniju i napetiju igru i pojačali takmičarski duh, stručnjaci su riješili da povećaju broj rupa na osamnaest. Tako su igrači golfa i zvanično početkom 19. vijeka počeli da igraju ovu igru na osamnaest rupa. Dugo se vjerovalo da naziv GOLF jeste akronim Gentlemen Only, Ladies Forbidden (Gospoda samo, zabranjeno za dame), no izgleda da je riječ potekla iz starih škotskih dijalekata i riječi goff, gowf, golf, goif, goiff, gof, gowfe, gouff  i glove koje su pronađene u starim škotskim spisima. Međutim, riječ golf je prihvaćena u 16.vijeku i od tada je u upotrebi.
Golf je postao olimpijski sport u Parizu 1900.godine, a igrao se i na Ljetnim olimpijskim igrama 1904. u Saint Louisu. Nakon toga, zbog slabog interesovanja, nije se više pojavljivao na Olimpijskim igrama sve dok nije ponovo uvršten u program Ljetnih olimpijskih igara 2016. u Rio de Janeiru kada je 41 zemlju predstavljalo 120 takmičara.


Da li znate da je golf jedini sport koji je igran na Mjesecu, kada je astronaut Alan Shepard tokom Apolo 14 misije jednom rukom udario dvije golf loptice? Možda niste znali ni da ne postoje dva identična terena na svijetu i da je golf sport koji nema starosnu granicu, i da samo tri američka predsjednika nisu igrala golf…


Za izlazak na teren golfa potrebno je završiti obuku nakon koje se dobija green card (zelena karta), a neophodna vam je i prepoznatljiva oprema, koju ukoliko ne posjedujete možete iznajmiti u klubu. Pod opremom se, osim torbe za golf, podrazumijeva još nekoliko stvari: palice, loptice, rukavice, tee ekserčić, cipele iviljuška za popravku trave. Osim zelene karte i opreme, preduslov za igranje golfa jeste i strogo definisan dress code. U adekvatnu garderobu spadaju cipele za golf, klasične pantalone i polo majica, dok za žene postoji mogućnost igranja i u kratkim suknjama. Možda vam ova pravila djeluju prestrogo, ali vjerujemo da je upravo zbog toga golf zadržao epitet „najelegantnijeg sporta“ na svijetu.
Upišite časove golfa, jer brojne su prednosti bavljenja ovim sportom. Igranje golfa na 18 rupa traje četiri do pet sati, što znači zagarantovano provedeno kvalitetno vrijeme u zelenoj prirodi na svježem vazduhu, bez stresa. Ukoliko želite da provjerite, da li sa nekim možete da ostvarite poslovnu saradnju, slobodno ga odvedite na partiju golfa. Ovo je sport koji otkriva karakter, pokazuje da li neko umije da #NePuknePodPritiskom, kakva mu je moć koncentracije, da li je simpatičan i mentalno jak.