Četiri stvari o kojima trebate voditi računa u mladosti kako bi sporije i ljepše starili

Dia Dipasupil/Getty Images

Još jučer ste sa nestrpljenjem čekali prvi sastanak i rezultate ispita, a danas se gledate u ogledalo i primjećujete prve bore oko očiju. Osjećate uzbuđenje, ali drugačijeg tipa. Ipak, nije sve izgubljeno...

Anksioznost koju osjećamo kada shvatimo da je starenje neizbježno je stvarna. Prema prognozama agencije Zion Marker Research, zarada od kozmetike protiv starenja će do 2021. godine iznositi 216 milijardi dolara (danas je upola manja). 


Kozmetolozi kažu da će ono što radite ili ne radite u dobi od 20 godina definitivno utjecati na vas kasnije. Oni smatraju da je najbolje rješenje problema starenja fokusiranje na jednostavne dnevne procedure umjesto kupovine upitnih i jako skupih proizvoda. Ne zaboravite da je trik marketniških stručnjaka dio koncepta “protiv starenja“ i, uprkos svim testerima i energičnim pohvalama proizvoda od strane prodavača (još uvijek dobivaju plaću od prodaje), ne postoji ni jedan proizvod u svijetu koji će u potpunosti zaustaviti starenje ili eliminisati sve znakove starenja. 
Pranje 

Ukoliko lice perete najobičnijim sapunom, odmah prestanite! Sapuni isušuju kožu, a isušivanje uzrokuje brže starenje kože, tj. nastanak bora. Što se tiče sredstva za čišćenje lica, preporuka kozmetologa je:


CLEAN IT TENDER, GIVENCHY 
Njega kože nakon brijanja 

Jako je važo da se brinete o vašoj koži nakon brijanja, zato što brijanje oštećuje kožu. Postoje hidratantne kreme koje sadrže salicilnu kiselinu koja daje efekt pilinga i sprječava urastanje dlačica. 


AQUAPOWER DAILY DEFENSE SPF 14, BIOTHERM HOMME
Zaštita od sunca 

Žao nam je ako smo dosadni, ali ovo je zaista važno zato što ultraljubičasto zračenje uzrokuje brže starenje (nastanak bora i staračkih pjega). Savjetuje se da koristite proizvode koji ne samo da štite od štetnog sunčevog zračenja,  već sadrže i antioksidanse koji će štititi vašu kožu od zagađenog zraka. 


SUN PROTECTION SPF 50, LA PRAIRIE 
Retinol 

Retinol, također poznat kao vitamin A, pomaže koži da obavlja svoje funcije i istovremeno usporava starenje. Savjetuje se da ga redovno nanosite prije spavanja. Ukoliko ste lijeni, koristite ga makar jednom sedmično. 


VERSO SUPER FACIAL SERUM WITH RETINOL 8