Evo kako kombinirati čarape sa odijelom

PR

Čarape igraju glavnu ulogu u poslovnoj garderobi, pa ih trebate kombinirati tako da se osjećate ugodno, lijepo izgledate i ne poželite otići na jug Italije gdje možete tokom cijele godine šetati u mokasinama obučenim na bose noge. Reći ćemo vam na šta trebate obratiti pažnju prilikom kombiniranja čarapa sa odijelom.

Dužina 


Čarape za odijelo trebaju biti dugačke. Njihova svrha je skrivaju vaše gole (i vjerovatno dlakave) noge od očiju drugih. Nikada ne bi trebalo da postoji jaz između čarapa i pantolona. Čak i ako sjedite tako da su vam noge na stolu (nadamo se da to ne radite tajno u šefovoj kancelariji), čarape bi trebale pokrivati čitav vidljivi dio noge. 

Boja

Osim dužine, jako je važna boja čarapa. Tradicionalno, čarape trebaju biti iste boje kao odijelo ili malo tamnije u odnosu na boju odijela. Istovremeno, ne treba zaboraviti ni kompatibilnost čarapa sa drugim dodacima – kravatom i kaišem. Ali, ako biste uvijek nosili jednostavne čarape mirnih nijansi bilo bi dosadno. Posebno s obzirom na broj opcija koje postoje. Justin Trudeau, na primjer, je pretvorio čarape u instrument političkog izražavanja. Mi vam ne savjetujemo da uradite isto, ali pokušajte bar jednom doći u kancelariju u svijetlim čarapama u duhu Vladimira Posnera – vjerujete nam, svi će primijetiti ovaj potez. 
Materijal i tekstura 

Materijal vaših čarapa treba odgovarati materijalu odijela koje nosite. Ukoliko je odijelo debljeg materijala i čarape bi trebale biti. Mješavina pamuka i svile je idealna za lijepo vrijeme – sačuvajte čisto svilene čarape za crnu krvatu. Čarape napravljene od mješavine pamuka i kašmira će odgovarati zimskim vunenim odijelima. Što se tiče teksture, možete birati šta želite – i glatke čarape, a i rebrasti modeli su prikladni ukoliko obratite pažnju na sve što smo vam već naveli. I da, kada govorimo o rebrastim čarapama, još uvijek se radi o tanjim čarapama sa dodatkom svile, a ne o sportskim bijelim čarapama koje nosite s tenisicama. 


Naš prijedlog čarapa koje su savršene za odijelo 


FALKE


TOM FORD


PANTERELLA


LORO PIANA


CHARVET