15 knjiga koje trebate pročitati prije kraja ljeta

Odaberite bilo koju knjigu s ovog spiska i sigurni smo da je nećete moći ispustiti iz ruke dok je pročitate do kraja.

Ah, ljeto. Vrijeme u kojem se često nađemo s malo slobodnog vremena, i to vrijeme provodimo čitajući, bilo da je u prevozu, parku ili (ako imamo sreće) na plaži. Najveći problem jeste započeti s knjigom s obzirom da postoji toliko dobrih izbora da ponekad može biti teško znati odakle uopće početi.

Neki od najbolji autora današnjeg doba predložili su nam svoje omiljene naslove koje svima preporučuju kao odlično ljetno štivo. Pa započnimo.


Raised in Captivity: Fictional Nonfiction, Chuck Klosterman


Ovo je skupina nadrealnih kratkih priča, s temama koje uključuju, ali nisu ograničene na: planinski lav u kupaonici u avionu, čovjek koji razmatra postupak koji bi mu omogućio da doživi bol porađanja svoje žene, i klasificiranu operaciju koja procjenjuje zašto bacanje kovanica više nema 50:50 izglede. Bizarno? Da. Zabavno? Apsolutno.A Short History of Nearly Everything, Bill Bryson


Koja je zapravo razlika između knjiga za plažu i regularnih knjiga? Riječi u knjigama se ne mijenjaju kada ih približite morskoj vodi. „Kratka povijest gotovo svega“ je vjerovatno najbolje knjiga ikada napisana koja doslovno objašnjava zašto pijesak i voda uopće postoje.
Dreaming the Beatles: The Love Story of One Band and the Whole World, Rob Sheffield


1967. godine Beatlesima se toliko svidjela plaža da su (bezuspješno) pokušali kupiti grčki otok od osamdeset hektara, a ako želite shvatiti zašto pročitajte ovu odličnu knjigu.
The Beach, Alex Garland


Iako je Alex Garland prešao u filmsku režiju i nije napisao roman od 2004. godine, njegova prva knjiga Plaža ostaje idealan artefakt za one koji vole da njihov ljetni izbor za čitanje iražava metakomunikacijsku poruku o tome gdje se ta knjiga konzumira.
Go Ahead in the Rain: Notes to A Tribe Called Quest (American Music), Hanif Abdurraqib


Jedan od naših najdražih muzičkih pisaca, jer za njega muzika se vrti oko svega. Njega oda reperima Tribe Called Quest pretvara se u poetičnu turneju mladosti, starenju, gubitku prijatelja, čuvanjem onoga što je kroz godine zaista ključno.
Once More We Saw Stars: A Memoir, Jayson Greene


Muzički novinar i njegova supruga izgube dvogodišnju kćer i pronađu svoj put kroz tugu koju je teško zamisliti. 
Flash Count Diary: Menopause and the Vindication of Natural Life, Darcey Steinke


Prva knjiga koju smo pročitali i menopauzi, od književne punk legende koja je napisala Suicide BlondePotpuno je fantastična meditacija o tome kako se mijenjamo i rastemo s vremenom – promijenila je način na koji razmišljamo i ljudskom tijelu.
No Way! Okay, Fine: A memoir of pop culture, feminism and feelings, Brodie Lancaster


Sjajni mladi australijski pisac duboko se bavi obožavateljskom kulturom, pop zvijezdama, TV dramama, ljubavlju, seksom, smrću, identitetom i tugom: onim što je doista važno.
A Jazz Funeral for Uncle Tom, Harmony Holiday


Ovu knjigu volimo zbog toga koliko je jezik inventivan, i kako se suprotstavlja historiji kroz svoje slojevite koncepte.
The Collected Schizophrenias: Essays, Esmé Weijun Wang


Ono što volimo jeste kako se priče gomilaju i progone, pleteći neprimjetno kroz osobnu pripovijest bez izoliranja.
Future Home of the Living God: A Novel, Louise Erdrich


Ako volite sjediti na plaži i zamišljati kako vas okupljaju dižića mora; ako zamišljate da se oblici života unutar tih valova miro guše, život kakav znamo kako se zaustavlja i evolucija vijuga neprimjetno unatrag, tj. drugim riječima, na zabavama ste zabavni kao i ja, hitno predlažemo da prilitate ovu knjigu. Ona je špekulativni distopijski triler s jakim nagovještajima The Handmaid's Tale, a jedan je odlomak o konačnom snježnom padanju na Zemlju zbog kojeg smo plakali.
The Regional Office Is Under Attack!: A Novel, Manuel Gonzales


Kako bi se super ekipa ženskih ubojica mogla nositi s egzistencijalnom dosadom? Šta bi to učinio jedan ubica ako bi bio zarobljen u otvoru lifta, možda istovremeno noseći škakljivu, tkaninu otporunu na metke u kojoj se teško diše i zbog koje se znoje niz leđa? Da li bi bilo više škakljivo ili hladno kada bi vam izrastao mehanički ud? Ovo su važna pitanja, a Manuel Gonzales na njih odgovara u svom eksplozivno zabavnom i iznenađujuće oštrom romanu iz 2016. godine.
Where Reasons End: A Novel, Yiyun Li


Razgovor žene i njenog sina, izgubljenog u samoubojstvu, napisan s dubinom sjećaja bez jezivosti. Ova knjiga nam je razbila srce u dijelove, a ipak uspjeva biti tako elegantna u svojoj ljepoti.
Long Live the Tribe of Fatherless Girls: A Memoir, T Kira Madden


T Kira Madden prepričava život: život s ljubavlju, s ovisnošću, queer život, iznenađujući život. Često smo bili u strahu od ovog debitantskog memoara.
The Perfect Nanny: A Novel, Leila Slimani


Roman Leile Silmani, temeljen na istinitoj priči, oštar je komad razbijenog stakla. Njezina priča o dadilji koja radi neizrecivo je zastrašujuće i fantastično djelo.