Koliko se promijenio stil Idrisa Elbe?

Getty Images

Nešto što nikako nismo očekivali s obzirom na njegovu mračnu modnu prošlost

Šta je prvo što nam padne na pamet kada se spomene Idris Elba? Heimdall iz Osvetnika? General Stone iz "28 sedmica kasnije"? Ili samo da je 2018. godine prema časopisu People proglašen najseksi muškarcem? Pored svi Elbinih dostignuća ( bilo ih je mnogo, a tu se našao i Zlatni globus), ne možemo zanemariti modni stil ovog glumca.


Posljednjih nekoliko godina mogli ste se kladiti na to kako će Elba izgledati - dobro ili fantastično. Trećeg nije bilo. Kada vidite sve te pomno izabrane odjevne kombinacije, pomislite kako je u pitanju urođeni talent i osjećaj za stil. I mi smo tako razmišljali, sve dok nismo odlučili prokopati malo dublje.


Pokazalo se da iza svakog uspješnog muškarca stvarno stoji sjajna žena, a u slučaju Idrisa Elbe, to je njegova stilistica Cheryl Contech. Elba u posljednjih osam godina sarađuje s njom, i vjerujte nam, s dobrim razlogom se odlučio na to. Ako se život stvarno može podijeliti na „prije“ i „poslije“ onda je ovo savršen primjer.
2002 - 2006


Na početku modnog putovanja, ukusi Idrisa Elbe su bili, blago rečeno, specifični. Glumac je već tad imao mnogo glumačkog iskustva, uključujući i ono u tv seriji „The Wire“. Njegova je sreća što ima strpljive i tolerantne fanove, jer većina bi ga ishejtala kada se na jednom eventu pojavio u tunici s dubokim izrezom, crvenom baršunastom odijelu i kada je nosio arafatku. Izabrati jaknu prave veličine ili obući majicu ispod džempera je tada za Elbu bila nemoguća misija.


2007 - 2011


Narednih nekoliko godina pokazalo se da bi Elba mogao glumiti u filmu o putu do uspjeha. Atributi društvenog statusa počeli su se pojavljivati u glumčevoj garderobi, poput kravata, bilo ih je strašnih boja i neprikladnog i preuskog oblika. Trudio se da uskladi odijelo s cipelama, ali kape s glave još uvijek nisu nigdje nestajale.2012 - 2016


Možda ste i vi mišljenja da je ovdje umjesto evolucije stila bolje reći revolucija. Elba je 2012. godine upoznao svoju stilisticu, Cheryl Conteh, koja ga je izgleda nagovorila da se riješi 99% svoje garderobe. Sve se to nekako desilo u pravom trenutku kada se Elbi desio još jedan značajan proboj u karijeri. 2011. godine u njegov život ulazi Marvel, godinu dana prije početka serije „Luther“, koja je Elbi donijela Zlatnog globusa.


Veći nivo popularnosti značio je česte pojave na crvenom tepihu, kao i razne zabave. Na svu sreću sada uz sebe ima Cheryl koja je uspjela da ga pripremi za ovo „mučenje“. Od sada se Elba pojavljuje isključivo u sažetim i pažljivo provjerenim odjevnim kombinacijama.


Nema neopravdanih rizika: Ako će da nosi svjetloplavi kaput, onda samo u kombinaciji sa crnom bojom. Ako želi da nosi kapu, onda samo u kombinaciji sa savršenom jaknom.2017 - 2019


Sada možemo vidjeti Idrisa Elbu kako se samouvjereno kreće crvenim tepihom. Na slikama ispod možemo vidjeti kako stilom nadilazi Matthewa McConaugheyja na premijeri filma The Dark Tower, također nam na Sundance Film Festivalu pokazuje da čak i zimi može da nosi bijele hlače, a na Met Gala balu se prošetao u Versace toksedu.


Britanci nisu bili pretjerano oduševljenji njegovim izborom odijala za vjenčanje princa Harrya i Meghan Markle. Uostalom, dress code na takvim događajim određuju zvanice.


Ali, mislimo da su sve kritike suvišne, ako uzmemo u obzir put koji je Idris Elba prošao u posljednjih 17. godina. Sve ti je oprošteno…