Nova generacija Mercedesovih AMG sportskih auta bit će mnogo tiša

Zakonodavstvo Europske Unije odlučilo je da uguši ponosne zvučne zapise koje obožavaju svi ljubitelji sportskih automobila.

Mercedes-AMG upozorio je da će naredna generacija novih sportskih automobila biti znatno tiša nego do sada zbog poštivanja europskih zvučnih ograničenja. A po pravilima, to znači da će i njihovi ključni rivali morati uvesti iste promjene.


Prvi primjeri objavljeni u skladu s novim propisima su novi Mercedes-AMG A 45 S i Mercedes-AMG CLA 45 S, koji su prethodne sedmice testirani u Europi sa znatno tišim zvukovima nego prije.


Mercedesov šef za planiranje proizvoda u sektoru kompaktnih automobila, Bastian Bogenschutz, rekao je da će ova zakonodavna promjena utjecati na sva tržišta. Razlog tome jeste činjenica da bi bilo preskupo proizvoditi različite izduvne sisteme za različita tržišta. „Promjena dolazi iz europskih propisa,“ objasnio je Bogenschutz. „Možemo dizajnirati specifične izduvne sisteme, ali to je previše skupo raditi za svako tržište. Prilično je teško.“Originalni A 45 i CLA 45 su odmah dobili mnogo više fanova diljem svijeta, dijelom zahvaljujući svom zvučnom ostvarenju – hrapavim notama naglašenim kakofonijskim pucanjem, škripom, i lupanjem na prekoračenjima.


No, novi propisi mjere se u odnosu na najglasnije postavke izduvnih sistema u izborniku za način rada vozača – ustvari uklanjajući fiz i pucketanje.


Kako bi se suprotstavio zakonodavstvu, Bogenschutz je rekao da će Mercedes-AMG koristiti pojačanje zvuka unutar kabine kao sredstvo za usmjeravanje izvornih tonova automobila.


„Propisi su postajali prilično teški za zvuk koji dolazi upravo iz ispušnog sistema,“ rekao je. „Dakle, dodali smo čisti AMG zvuk, uzimamo pravi zvuk iz ispušnog sitema, pulsiranje stvarnog zvuka i premještamo ga u automobil. Djeluje zajedno s ispušnim sistemom.“Bogenschutz je otrkio da proizvođači podliježu zakonodavnom režimu koji uvodi sve oštrije zakone svake dvije godine.


Napomena o duller ispuštnim sistemima dolazi usprkos obilnoj snazi AMG-a. I A 45 S i CLA 45 S imaju najmoćnijii četverocilindrični motor na svijetu.