Sony unapređuje vrhunsku seriju premium kompaktnih fotoaparata predstavljanjem modela RX100 VII

Alpha 9 performanse sada staju u vaš džep.

Kompanija Sony predstavila je novi dodatak svojoj nagrađivanoj seriji RXfotoaparata– novi RX100 VII (model DSC-RX100M7). Koristeći tehnologije koje su razvijene za fotoaparat punog formata bez ogledala Alpha 9, RX100 VII postiže nove nivoe performansi u kompaktnom fotoaparatu, i za fotografije i za video snimke, inspirišući korisnika da se osjeća sigurnim, dok u svom džepu nosi profesionalni fotoaparat za spontano svakodnevno snimanje.


Model RX100 VII poboljšanje novorazvijenim Exmor RS CMOS senzorom tipa 1.0 i BIONZ X procesorom posljednje generacije. Ova kombinacija donosi nove nivoe performansi autofokusa i postiže brzine koje su prethodno bile moguće samo kod fotoaparata Alpha 9. Fleksibilnost snimanja obezbijeđena je zum objektivom ZEISS® Vario-Sonnar T * 24-200mm F2.8-4.5, koji čini model RX100 VII višenamjenskim izborom svih korisnika, od entuzijasta do profesionalaca, i za sve vrste scenarija snimanja.        


 


Novi standard AF performansi u kompaktnom fotoaparatu


Model RX100 VII nudi 357 svjetski vodećih AF tačaka sa detekcijom faze u ravni fokusa i 425 AF tačaka sa detekcijom kontrasta. Osim toga, zahvaljujući novoj optimizovanoj kontroli pogona objektiva, realizovano je najbrže svjetsko vrijeme AF akvizicije od 0.02 sekundi. Veliki skok u performansama AF/AE praćenja tokom kontinuiranog snimanja znači da fotoaparat izvodi AF/AE kalkulacije do 60 puta u sekundi i snima brze pokrete od 20fps uz AF/AE praćenje, osiguravajući da je svaki trenutak snimljen sa brzim i preciznim fokusom.


Dodatno, senzor slike realizuje snimanje bez zamućenja koje se prikazuje uživo, čak i u slučaju kontinuiranog snimanja do20fps, što je isto kao i kod fotoaparata Alpha 9. RX100 VII debituje i sa novimrežimom rada, Single Burst Shooting, za savršeno brzo snimanje do 90fps u JPEG/RAW formatu uz upotrebu Anti-Distorsion zatvarača. Single Burst Shooting omogućava fotografu da kadrirabrzu akciju i snima je kao da pravi jednu fotografiju, ali fotoaparat će zapravo isporučiti 7 fotografija, snimljenih u 90fps, 60fps ili 30fps, tako da korisnik može da odabere savršen trenutak.


Prvi put jedan kompaktni fotoaparat (RX100 VII) posjeduje napredne funkcije Real-time Tracking i Real-time Eye AF. Real-time Tracking koristi najnoviji algoritam kompanije Sony koji uključuje prepoznavanje objekata na osnovu vještačke inteligencije kako bi se osiguralo da subjekti mogu da budu snimljeni sa velikompreciznošću, čak i prekotouch panela na zadnjem ekranu. Funkcija Real-time Eye AF, najnovija verzija priznate Sony Eye AFtehnologije, koristi prepoznavanje objekata zasnovano na vještačkoj inteligenciji za detekciju i obradu podataka o oku u realnom vremenu, što rezultira unapređenompreciznošću, brzinom i performansamaEye AFpraćenja ljudi i životinja, omogućavajući fotografu da se koncentriše isključivo na kompoziciju.Snimanje filma 


Kompaktne i lagane karakteristike fotoaparata RX100 VII (od približno 302g / 102mm x 58mm x 43mm) omogućavaju da se nosi svuda i montira na mjestima gdje veći fotoaparati ne mogu. Njegova mala veličina proturjreči mnoštvu profesionalnih mogućnosti za snimanje filmova koje su savršene za snimanje u pokretu, kao što je vlogovanje:


  • 4K snimanje filmova sa punim očitavanjem piksela i bez spajanja piksela pri visokim brzinama bita XAVC S™;
  • Real-time Tracking i Real-time Eye AF za video zapise;
  • Aktivan 4K SteadyShotsistem za stabilizaciju slike koji je 8 puta efikasniji od standardnog 4K SteadyShotsistema;
  • Integrisani ulaz za mikrofon;
  • Hybrid Log-Gamma (HDR) profil fotografije i širok prostor boja S-Gamut3.Cine / S-Log3, S-Gamut3/S-Log3;
  • Kompatibilnost sa režimom Movie Edit add-on iz mobilne aplikacije Imaging EdgeTM za stabilizaciju prilikom snimanja i uređivanje filmova;
  • Snimanje filmovau vertikalnoj poziciji;
  • Kontinuirano snimanje za zapanjujućetime-lapse video zapise;
  • Snimanje u režimu Super Slow Motion brzinom do 1000fps;
  • Flip ekran od 180-stepeni za jednostavnu upotrebu tokom vlogovanja.


Model RX100 VII postavlja nove standardekompaktnih fotoaparata i za fotografiju i za video zapise.Uvjereni smo da će njegova fenomenalna brzina i AF mogućnosti biti vrlo dobro prihvaćene“, ističe Jan Salmon Legegner (Yann Salmon-Legagneur), direktor Odjeljenja za marketing proizvoda za digitalno snimanje kompanije Sony Europe. „Korisnici će osjetiti, bez ikakvih sumnji, da u kompaktnom obliku imaju moć Alpha 9 u svom džepu, tako da mogu imati povjerenje u ovaj fotoaparatu bilo kojoj situaciji“,dodaje Legegner.Nova futrola za seriju RX100


Kompanija Sony predstavila je i novu crnu kožnu futrolu za seriju RX100 (LCJ-RXK), koja sadržifutrolu za objektiv i traku koja se nosi preko ramena za zaštitu fotoaparataod udara i potresa. Ovim je olakšan pristup priključku za mikrofon i USB priključku koji omogućava punjenje i prijenos fotografija bez potrebe za skidanjem futrole.


Za više detalja o modelu RX100 VII, posjetite: https://www.sony.ba/electronics/cyber-shot-kompaktni-fotoaparati/dsc-rx100m7.


Za više detalja o proizvodu LCJ-RXK, posjetite: https://www.sony.ba/electronics/cyber-shot-kompaktni-fotoaparati-futrole-navlake-trake/lcj-rxk.


Video o proizvodu možete da nađete na ovom linku: https://www.youtube.com/watch?v=Xb9UyETiQk0.


Cijena i dostupnost


Modeli RX100 VII i LCJ-RXK biće dostupni u Evropi od augusta 2019. godine po cijeni od oko 1300 eura i 85 eura.


Različite ekskluzivne priče, video zapisi i uzbudljivi novi sadržaji snimljeni najnovijim fotoaparatima i drugim proizvodima kompanije Sony, mogu se naći na www.sony.ba. Evropski centar za fotografije kompanije Sony dostupan je na 22 jezika i sadrži detalje o proizvodima, konkursima i ažuriranoj listi događaja kompanije Sony u svakoj zemlji.