8 glavnih problema modernih očeva (i njihova rješenja)

Sve razbija, neprestano vrišti i sprječava vas da imate seks. Čestitamo, to je vaše dijete. Dati ćemo vam nekoliko savjeta kako da se nosite sa time.

JA STALNO MORAM NEGDJE IĆI 


Nevjerovatno je koliko toga postoji čime bi se vaše dijete moglo baviti. Svima je jasno da očevo učešće u njegovom životu nije ograničeno na začeće. Crtanje, čitanje, plivanje, muzička škola, strani jezik, pripreme za školu, kursevi... Nemoguće je sve stići, a ni vaše dijete ne može biti podjednako dobro u svim disciplinama. 


Rješenje: Izađite iz ove besmislene trke. Odaberite jedan sport i nekoliko razvojnih programa poput stranog jezika i matematike. Upoznavanjem djeteta sa svime rizikujete da vaše dijete postane neuspješno u svim disciplinama. Ne lišavajte dijete djetinjstva. Važno je da sudjeluje u različitim aktivnostima, ali se mora i odmarati kako ne bi došlo do problema sa zdravljem. Neće postati genije u svemu. Prije ili kasnije, pokazat će sklonost jednoj stvari, pa je bolje ne preopterećivati ga. 
NE MOGU MIRNO SJEDITI U TOALETU Svaki put kada se pokušate povući u ugodne zidove kupaonice, opustiti se i uživati u toploj kupci listajući objave na društvenim mrežma, čujete vrisak. Vaše dijete vas zove. I nije bilo trenutka u životu kad bi vam takav vid opuštanja bio potreban više nego sada, ali vrisak se pojačava i uskoro će se pretvoriti u plač. Ako budete vikali na dijete kroz vrata, toaletna idila će biti uništena i svi trpe. Razlog zbog kojeg vas dijete zove je u stvari najozbiljniji - na primjer, crtani film je završio, a sljedeća epizoda se ne učitava.


Rješenje: Prvo, ni u kojem slučaju nemojte upozoravati dijete da nećete izaći iz kupatila ukoliko ne prestane vrištati. To u svijetu odraslih ne funkcionira, a naročito ne kod djece. Drugo, potrudite se da vaše dijete zainteresujete nečim što će ga zabavljati za vrijeme vašeg odsustva, pa tako neće imati potrebu da vas zove (obično pomaže YouTube, ali pobrinite se da nakon reklama započne upravo ono što vam treba). I treće, ipak morate smanjiti vrijeme koje ćete provoditi u kupaonicu i na društvenim mrežama. Vjerovatno ne postoji prikladnije mjesto od WC-a za čitanje objava, ali sjedenje je također štetno.
ZAŠTO TROŠIM NOVAC TAKO BRZO? Dijete je višemilionska investicija. I to ona za koju trebaju duga ulaganja.  Sve je skupo, beba brzo raste, prestaje biti beba; a treba je redovno i zdravo hraniti. Što više zarađujete, to više počinjete trošiti novac na dijete, a taj proces je gotovo nemoguće kontrolirati.  Skoro svaka stvar koju kupite djetetu je potrošna roba. A pretpostavljamo da vas posebno nerviraju drugi roditelji koji svojoj djeci kupuju sve što požele, a potom se međusobno hvale! 


Rješenje: Čim imate dijete - bila to djevojčica, ili dječak - odmah mu dugujete najmanje četvrtinu prihoda, tako da je važno da pokušate smanjiti nepotrebne troškove. Kad u trgovini čujete: "Ma, kakva si ti princeza, samo za tebe imamo predivnu haljinu iz nove kolekcije" - nemojte popustiti! Kupujete stvari sa popustom, i stvari za koje ste sigurni da će vašem djetetu koristiti. 
RIZIKUJEM DA POSTANEM ŽRTVA NEPOZNATE BOLESTI KOJA SE POJAVILA U NJIHOVOJ ŠKOLI Pojava različitih bolesti u školama je česta, i zato je važno da vašu djecu na vrijeme vakcinišete. A mnogima se znalo desiti da im dijete prenese neku bolest kojom se i zarazilo upravo  u školi. 


Rješenje: Naučite djecu (a i sebe) da redovno peru ruke. Pogotovo prije jela.  Dijete mora slijediti jednostavna higijenska pravila od djetinjstva. Na primjer, ne biste trebali jesti sa zajedničkog tanjira i piti iz jedne čaše. Odgovor na zahtjev "daj zalogaj" trebao bi biti negativan. Na kraju, dajte djetetu više džeparca da bi imao svoju ličnu hranu. Nježno objasnite da će kada odraste još imati vremena za razmjenu mikroba sa drugima. Sada je važno da održava pravila higijene. 
DIJETE STALNO UZIMA MOJE STVARI 

I često ih ne vraća u stanju u kakvom su bile 


Prije samo par minuta dijete je bilo zauzeto nečim u drugoj sobi, a sada već ulazi kod vas i uzima vaš latop. Čini vam se da bi bilo najbolje da vaše dijete ima sve kako ne bi uzimalo ništa vaše. Ali ne - mnogo je zanimljivije koristiti najskuplje i krhke gadgete onih koji se nalaze u kući. 


Rješenje: Izgleda da djeca na ovaj način pokušavaju privući pažnju. Tačnije, takva su djeca još uvek klasifikovana kao loše odgojena. Uostalom, sa strancima se mogu ponašati isto. Odzmite djetetu njegovu omiljenu stvar i pogledajte njegovu reakciju. Malo je vjerovatno da će poslušno slegnuti ramenima i s razumijevanjem prihvatiti da ste uzeli nešto njegovo. Naravno da mu se neće svidjeti vaše zadiranje, ali nakon nekoliko sličnih postupaka dijete bi trebalo shvatiti poentu i prestati da uzima vaše stvari. I da, vaše dijete će morati da ima profil na društvenim mrežama. Ukoliko mu vi ne dopustite da ima profil svejedno će ga samo napraviti (naravno, bez vašeg znanja), pa je bolje da mu to ne branite i  pobrinete se da imate uvida u to što vaše dijete čita/gleda na društvenim mrežama. 
NE KONTAM NIŠTA ŠTO MOJE DIJETE RADI ZA ZADAĆU


Ne samo to da djeca već od prvog razreda trebaju biti sposobna čitati, pisati i analizirati književna djela, nego trebaju rješavati i čudne zadatke. Nekad je bilo dovoljno dodati dvije jabuke, tri breskve – i problem je riješen. Sada je sistem obrazovanja dosta drugačiji pa se roditelji često osjećaju  neugodno jer nešto ne znaju. Nemoguće je pomoći djetetu jer ni vi ne razumijete zadatak. Na internetu naiđete na forume istih nesretnih roditelja i krug neznanja se zatvara. A bliže se ispiti, i ako je sada tako teško, bojite se i zamisliti šta će biti kasnije!


Rješenje: Otac mora biti autoritet za dijete. Ali ako školski program prijeti da ugrozi očinski prestiž, tada trebate uključiti i majku. Ne treba vas biti sram što niste uspjeli uraditi zadatak za niže razrede. Jednostavno je sistem obrazovanja u kojem ste vi odrasli bio drugačiji, pa se može dogoditi da su vam neke stvari koje vaše dijete sada uči nepoznate."Pitajmo mamu" je najbolji izlaz iz situacije koja je bliska beznadežnoj. Možda je konačno moguće mirno sjediti u toaletu? OD SVEGA ŠTO KAŽEM DIJETE ČUJE SAMO ONO LOŠEU nizu reči kao što su „vrlina“, „odgovornost“, „prijateljstvo“, „ljubav“, „humanost“ i „magarac“, djeca uvijek pamte posljednje. Djeca, nažalost, tako dobro upijaju ružne riječi da, čak i ako ste jako uzoran otac, jedna prevremeno izgovorena psovka, vašu uzornu porodicu čini „porodicom nekih kriminalaca“ u očima učitelja i drugih roditelja. 


Rješenje: Ne vrijedi da galamite na dijete zbog neke ružne riječi koju je izgovorilo, jer će zlobno ponoviti ono zbog čega ga kažnjavate. Objasnite mu zašto je loše to što je izovorio. Najlakši način će biti najefikasniji: navedite primjer najneugodnijeg lika sa kojim se vaše dijete definitivno ne bi željelo povezati i kažite djetetu da se on služi takvim riječima, a da ono sigurno ne želi biti poput te osobe, i tako će dijete odmah početi da razmišlja u drugom smjeru. 
NE MOGU SE MIRNO SEKSATI SA SVOJOM ŽENOM Nekada imate osjećaj da dijete sve uzima, a ništa ne daje. Najprije oduzima seksualni život koji se pretvara u začeće. Zatim oduzima utjehu, a taj period se naziva trudnoćom. Onda uskraćuje san. Paralelno s tim traži sve više novca. Odrastajući, ono jednostavno uništava mir. I dok ono ništa ne razumije, sa suprugom još uvijek možete nekako izgraditi intimne mostove. Ali čim dijete počne malo razmišljati, seks u kući prelazi u nešto ilegalno i pretvara se u loš postupak. Rješenje: Strah da će dijete doći u spavaću sobu (zavidimo vam ako uspijete imati seks negdje drugo) u najatraktivnijem trenutku, naravno, ne pridonosi romantici. Naravno, možete pričekati dok dijete ne zaspi, ali postoji velika mogućnost da će se probuditi. Najbolji način da sačuvate romantiku i povremeno zapalite prsten strasti je da se romantični vikend održava barem jednom mjesečno. Dijete ostavite na čuvanje bakama i djedovima i posvetite se jedno drugome, u tome nema ničeg lošeg. Važno je da odvojite vrijeme samo za vas i vašu suprugu, jer ako se pored svih problema nakupe i seksualne napetosti, prije ili kasnije ćete se vi, a i svi oko vas osjećati loše.