6 načina kako da istražite novi grad ove jeseni

Getty Images

Savjeti koji će vaše putovanje učiniti boljim

Riječi ljeto i godišnji odmor urezale su se u vaše misli otkad je zazvonilo posljednje zvono u školi i bili ste slobodni tri mjeseca. Ali sada ste odrasla osoba. I dolazi jesen sa svojom umjerenom temperaturom i šarenim prizorima – savršeno vrijeme za putovanje. 


Turistički stručnjaci često jesen nazivaju „shoulder season“ („sezona ramena“). Cijene padaju, a odredišta koja su bila zakrčena turistima se uglavnom prazne i postaju mirnija mjesta. Ali planiranje odmora je tek prvi korak. Obići i istražiti grad na pravi način je najvažniji zadatak, a mi vam nudimo par savjeta kako da to uradite. Pričajte sa stanovnicima grada Možete dopustiti Yelp-u da odluči o sljedećem obroku (potencijalno rizičnom?) ili da vam diktira jutarnju rutu. Međutim, najbolje je pitati konobara iz paba u centru grada ili nekoga u baru  šta da pogledate/posjetite i gdje da jedete. Vrlo je moguće da ćete razgovarati sa lokalnim stanovnicima, pa zašto ne biste vodili razgovor dalje tako što ćete im dopustiti da vam pomognu da se orijentišete u zemlji u koju ste tek doputovali? Njihovi savjeti će vam dobro doći iz dva razloga: prvo, mještani vam mogu reći razliku između destinacija koje zaista vrijedi posjetiti i onih za koje se samo priča da su vrijedne vašeg novca i vremena, a drugo,  ljudi su po svojoj prirodi socijalna bića - umjesto da ih ignorišete i gledate u telefon - mogli bi poporaviti vaše raspoloženje, čineći obilazak i istraživanje novog grada još zanimljivijim. Manje planirajte Preskočite rezervaciju večere u Veneciji i uputite se upravo s ciljem da se malo izgubite. Spontanost je često zaboravljena, zanemaren strana ugodnog putovanja.  Istraživanje to dokazuje. Jedna studija je otkrila da vam potpuno isplaniran dan, prepun različitih aktivnosti (čak i onih najboljih), može umanjiti užitak u aktivnostima. S druge strane, pravljenje rasoreda vam može pomoći da uživate u trenutku (a ne težeimo li svi tome?). Ko zna? Možda se kafić u sporednoj ulici pokaže kao mjesto sa najboljim obrokom na cijelom putovanju.  Skrenite s puta i dopustite sebi da budete turista Trg Svetog Marka, Rodeo Drive, Lombard ulica – popularne ulice, trgovi i plaže privlače putnike iz svih krajeva, ali oni nisu mjesto za obilazak najboljih prodavnica ili zalogajnica. Međutim, ne treba puno da se pronađu ta posebna mjesta. Dajte sve od sebe da izbjegnete gužvu i vjerovatno ćete naići na mirnija, tiša, autentičnija mjesta koja će vam se sigurno svidjeti. 


Također, prave turističke atrakcije su atraktivne s razlogom – mogu pokazati najbolje što grad može ponuditi. Tako u New Orleansu slušajte jazz, u Chicagu jedite deep-dish pitu, u Bostonu uzmite Dick Tour (stvarno). Ukoliko niste sigurni koje biste izlete izabarali a koje preskočili, ponovo pročitajte prvi savjet (jer niko ne želi izgubiti puno vremena šetajući Times Squareom). Trčite Koji je bolji način za istraživanje grada nego pješke? Ubrzajte stvar i trčite umjesto da hodate, i  ne samo da ćete vidjeti više, već ćete se i bolje osjećati. Čak i bez vremenske razlike, dobar (čak i naporan) trening će preplaviti vaš mozak „hemikalijama“ zbog kojih ćete se dobro osjećati, te je odličan početak za uspješan dan. I što je još bolje- vježbanje će potisnuti i mamurluk. Potražite informacije na društvenim mrežamaNa današnjim aplikacijama za dijeljenje fotografija nam čak i smrdljiva ribarnica može izgledati lijepo, ali umjesto da trošite vrijeme na filtriranje fotografija, prestanite pratiti određene profile. Na svom feedu biste trebali imati sadržaj koji vam može pomoći u izboru lokacija koje planirate posjetiti na putovanju, podsjetiti vas na lolacije o kojima nikad ne biste ni pomislili, te vas povezati sa mještanima određenog grada i ljudima koje zanima isto što i vas.Ostanite bez teksta Oduprite se strahovima i isprobajte nešto novo što će vas ostaviti bez teksta i što će u vama probuditi emocije koje prije niste imali priliku osjetiti. Uradite nešto ćega ste se prije plašili, na primjer bungee jumping. Osobodite se strahova, uživajte i istražujte!