Gdje su ekonomomski pokazatelji u turizmu BiH?

SNL

Prema podacima i statistikama koju su mediji i agnecije objavili, Bosnu i Hercegovinu prošle godine posjetio je 678.271 turista, od kojeg je ova privredna grana zaradila više od 660 miliona dolara ili više od milijarde i 174 miliona KM.

Podaci dalje govore da prosječno svaki turista u našoj državi potrošio 974 dolara ili 1.733 KM. Turista u susjednoj Hrvatskoj prosječno je trošio 696 dolara ili 1.238 KM. Prema ovim podacima, brojke govore da naša država privlači bogatije turiste nego države u okruženju.


U BiH je loša infrastruktura Na svjetskoj ljestvici konkurentnosti turizma, BiH je dobila poražavajućih 3,12 bodova, što nas je stavilo na 113. mjesto od ukupno 136 zemalja svijeta. Iz ministarstva turizma i okoliša FBiH us izjavili nedavno da je to zbog naše loše infrastrukture.


Pozitivno smo ocijenjeni u oblasti kulturno-historijskog blaga, također prema higijeni se možemo porediti sa Sjedinjenim Američkim Državama, Japanom i Velikom Britanijom. Ipak, indeksi pokazuje da su putevi, gradski saobraćaj u Sarajevu, kapaciteti aerodroma, željeznice i druga infrastruktura naša najslabija tačka, što je rezultat ovako lošeg plasmana. Ima i pozitivnih primjera, kao što je modernizacija i proširenje Međunarodnog aerodroma Sarajevo – naglasili su.


Koji su to dobri podaci? Prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma, turizam u ukupnom bruto društvenom proizvodu BiH učestvuje sa 2,7 posto ili s više od 400 miliona dolara. Željko Ricka, ekonomksi analitičar ističe da turizam u BDP-u naše države učestvuje sa znatnim iznosom.


To je zaista mnogo ako mjerite prema prosječnoj stopi rasta BDP-a u BiH, ta stopa trebala bi izaći na tri posto, što ukazuje na to da se turizam razvija. Hrvatska, naprimjer, ima deset posto BDP-a u turizmu, ali se BiH ne može porediti s Hrvatskom, jer se radi o potpuno drugačijim uslovima za turizam – kazao je. 


Dodao je da treba uzeti u obzir da se radi o privrednoj grani koja se tek počela razvijati u BiH te da već sada ostvaruje ovakve zapažene rezultate.