Da li se zaista trebamo svaki dan tuširati?

Everett Collection

Ozbiljno smo se zapitali koliko često se trebamo tuširati


via GIPHYOdmah ćemo reći da se volimo tuširati, ali da li nam je zaista potrebno svakodnevno tuširanje? Možda ste i sami razmišljali o ovome. Pogotovo kad se se vratite kući nakon lude zabave i jedva imate dovoljno snage da se uvučete u krevet.


Reći ćemo vam šta kažu dermatolozi i stručnjaci o ovoj temi, i navesti nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir, kao i stručno mišljenje ljekara. Nadamo se da ćete, uzimajući u obzir sve informacije, biti u mogućnosti da lično odgovorite na pitanje: „Trebam li se svaki dan tuširati?“.KADA SE TREBA SVAKODNEVNO TUŠIRATI


U mjestima gdje je vlažna klima: „Ukoliko živite u gradu gdje preovladava vlažna klima, a ako je vaša koža sklona aknama ili često vježbate, trebali biste se svakodnevno tuširati kako biste se zaštitili od akni, lošeg mirisa ili drugih problema sa kožom, poput gljivičnih osipa.“ , - Kendra Watson, doktorica dermatologije, Dakta


Ako ste fizički aktivni: „Ako se puno znojite i redovno posjećujete teretanu, onda se, za dobro svih nas, svaki dan tuširajte. To će smanjiti rizik od začepljenja pora, akni, gljivičnih infekcija i loših mirisa “, rekao je James Collyer, ljekar iz Modern Dermatology u Seattleu.


Ako imate normalnu ili masnu kožu: „Za ljude sa normalnom ili masnom kožom, preporučio bih kupanje svaki dan kako bi se smanjio rizik od infekcija i spriječili loši mirisi i akne“, rekao je Ted Lane, dermatolog Ted Lain iz Austina.


Sredstvo za čišćenje kože, porijeklo, 24 dolara na sephora.com
U KOJIM UVJETIMA BI SE TREBALI TUŠIRATI SVAKI DRUGI DAN?


Ako je zrak suh ili hladan: „Ako živite u gradu gdje je suha klima ili u području sa oštrim zimama, prekomjerno korištenje tople vode i prekomjerna upotreba sapuna mogu vam isušiti i iritirati kožu“, rekla je Kendra Watson, dermatolog iz Dakote u Sioux Falls.


Ako imate suhu ili osetljivu kožu: „Muškarci sa osjetljivom kožom, koja je sklona ekcemima ili povećanoj suhoći, vjerovatno bi trebali izbegavati svakodnevno kupanje. Sapun i voda u pravilu oduzimaju koži prirodne hidratantne tvari, pa svakodnevno kupanje može pogoršati stanje već oštećene kože. Umjesto toga, preporučujem pranje većine tijela samo vodom a korištenje sapuna za prepone i pazuhe,” rekao je Ted Lane, dermatolog iz Austina.


Mlijeko za čišćenje, REN, 32 dolara na sephora.comI zapamtite da je medicinsko gledište općenito sljedeće: Ako ozbiljno razmišljate o zdravlju, odgovor je: "Ne, ne biste se trebali svakodnevno tuširati." Ljudsko tijelo nije stvoreno za to, ne zahtijeva da njegova prirodna ulja i „zdrave“ bakterije svakodnevno napuštaju površinu kože.


"Da biste izbjegli svakodnevno tuširanje, odbacite odjeću izrađenu od sintetičkih tkanina i pratite svoju težinu kako biste smanjili proces začepljenja između nabora kože. Ovo će biti dovoljno da se ne susretnete sa kožnim bolestima i infekcijama koje mogu nastati nepravilnim kupanjem. U stvari, svakodnevno tuširanje ima svoje nedostatke: prekomjerne količine vode mogu dovesti do isušivanja kože i kršenja prirodnog pH nivoa, kao i do uništenja "ekosustava" bakterija i kvasca. Uništavanje prirodne barijere može uzrokovati iritaciju, alergije i povećanje broja patogena ", rekao je Jeremy Fenton, ljekar iz Schweiger Dermatology Group u New Yorku.
KADA SE MOŽETE TUŠIRATI VIŠE OD JEDNOM DNEVNO


„Preporučujem da se svi muškarci tuširaju najmanje jednom dnevno. Ako radite u teretani, onda vam savjetujem dva puta: nekima je uvijek bolje ispiranje viška ulja i znoja nakon treninga. Tuširanje također pomaže da se riješite zagađenja iz okoline. To mogu biti bakterije, gljivice i hemikalije poput pesticida.“, rekao je Christopher O'Connell, ljekar u kompaniji Skin Associates, Južna Florida, Miami.TREBAM LI SVAKODNEVNO KORISTITI ŠAMPON?


Odgovoriti ćemo na ovo pitanje: većina ljudi ne treba svakodnevno koristiti šampon. „Prekomjerna količina šampona uništava zdrave prirodne tvari koje kosi daju sjaj i volumen. Često pranje može dovesti do prekomjerne proizvodnje ovih tvari u vlasištu, što rezultira stvaranjem masne kose ili nedostataka koji uzrokuju suhoću epiderme. Možda zato mislite da imate perut. Pokušajte oprati kosu tri ili četiri puta sedmično kvalitetnim šamponom. U početku vam se frizura može činiti čudnom, ali za nekoliko sedmica vaša kosa više nikada neće biti ista.”, rekla je Lauren Rachel, stručnjakinja za dotjerivanje muškaraca u Boardroom Salonu za muškarce.


Ako koristite šampon za liječenje:Ako imate drugačije stanje vlasišta, poput seboroičnog dermatitisa, za koji su potrebni šamponi za liječenje, možda će vam biti od pomoći da se svaki dan kupate kako biste kosu i vlasište održali zdravima i jakim.“, rekla je Kendra Watson, doktorica Dakota Dermatology 


Šampon, Neutrogena, 10 dolara na walgreens.comOPĆE PREPORUKE ZA SVAKODNEVNO TUŠIRANJE


Većina vas bi se trebali svakodnevno tuširati, pogotovo ako se znojite, mirišete loše, a vaša koža postaje masna. Ali to bi trebao biti kratakotrajno toplo (ne vruće!) tuširanje.


Evo nekoliko stvari koje morate imati na umu prilikom svakodnevnog tuširanja kako biste umanjili štetne efekte.


Izbjegavajte jake proizvode na koži: „Svakodnevno tuširanje nije potrebno za zdravlje, ali nije nešto najopasnije čemu možete izložiti tijelo. Ako se odlučite svakodnevno tuširati, izbjegavajte koristiti jake, sapune za sušenje i pilingekoji mogu presušiti epidermu i izazvati svrbež. Držite oči usredsređene na područja tijela koja jako mirišu (prepone, pazuhe, stopala).” - James Collier, dr. Med., Moderna dermatologija u Seattlu.


Pokušajte oprati nečistoću: „Slijedeći ustaljena higijenska pravila, navikli smo da se svakodnevno peremo, ali postoji drugi način da se tijelo riješi neugodnih mirisa i prljavštine: koristite krpu za čišćenje onih dijelova tijela gdje se stvaraju neprijatni mirisi, poput pazuha, prepona, stražnjice i nogu. Duše svakodnevno tuširanje je uglavnom posljedica kulturnih normi i standarda društva. Ali za to zaista nema medicinskog razloga.“, rekao je Jeremy Fenton, ljekar iz dermatološke grupe Schweiger u New Yorku.


Vlažne maramice, DUDE, 8 dolara na amazon.comKoristite losione: "Namažite kožu odmah nakon tuširanja kako biste je hidratizirali", rekao je James Collyer, doktor sa moderne dermatologije u Seattlu.


Nécessaire losion za tijelo, 25 dolara na nordstrom.comHuron hidratantna krema, 15 USD na usehuron.com