Planirate posjetiti Italiju? Predstavljamo 6 italijanskih gradova vrijednih vaše pažnje

Getty Images

Pasta sa tartufima u Orvietu i nježno ružičasti zalasci sunca u Salernu

Najvjerovatnije ste već bili u Italiji. Temeljito smo proučavali rimske ulice, milanske barove i butike, firentinsku katedralu (i odrezak) i venecijanske gondole. Dakle, vrijeme je da pređete na novu razinu - unajmite automobil i istražite manje popularne talijanske destinacije, do kojih  možete doći vozom, ali za to će trebati više vremena i energije.Orvieto Pitajte bilo kojeg stanovnika Orvieta: "Gdje se nalazi najljepša katedrala u Italiji?", i svi će, bez trenutka sumnje, izvještavati o katedrali u svom rodnom gradu. Možete proučiti srednjovjekovnu fasadu, ukrašenu mozaicima i reljefima, koja oslikava biblijsku historiju čovječanstva, a djela Fra Beato Angelica i Luce Signorellija mogu se gledati satima. Ali ono što je još zanimljivije jeste da do utvrđenog grada možete doći isključivo žičarom. Kad se popnete na Orvieto uokviren pouzdanim zidinama, odmah desno od izlaza iz stanice vidjet ćete bunar svetog Patrika, u koji se možete spustiti. Njegova dubina iznosi 53 metra. Ako volite proučavati tamnice, onda nasuprot duoma se nalazi ulaz u kompleks pećina i tunela, koji je nekada bio pravi podzemni grad. Kad ogladnite, uputite se u bilo koji restoran u kojem poslužuju tjesteninu s tartufima. Salerno Sam Salerno nije najzanimljiviji grad. On nije aktivan poslovni centar, niti živahna turistička destinacija i nije lijepo mirno selo. Savjetujemo vam da ovdje odete iz drugog razloga: u planinama, preko Santa Maria del Campo, postoji farma na kojoj se nalazi nekoliko wigwama (ili tipi šatora) u kojima turisti mogu odsjesti. Ovo je potpuno porodično okruženje, u kojem žive koze, kokoši i konji, a lokalna djeca trče po dvorištu. Večere su obilne (nadamo se da možete podnijeti posluživanje dosta različitih jela i bocu domaćeg vina) a doručak priprema vlasnik farme Giovanni. S planine se pruža očaravajući pogled na Salerno i more. Sorrento Kada se umorite od spvanja u šatoru, posjetite Sorrento, gdje mještani i turisti od početka večeri (oko 19:00)  nose odijela i haljine, ne dozvoljavajući sebi da se pojave na ulicama u kupaćim kostimima. Grad je izgrađen na litici, tako da nema plaža u uobičajenom smislu. Ležaljke i suncobrani nalaze se na dugim molovima, sa kojih je posebno zadovoljstvo zaroniti u more, naročito kada toplina dosegne takve razmjere da na asfaltu možete pržiti ne samo jaja, već i odreske. Predlažemo vam da svakako na jedan dan  iznajmite čamac, sa kojeg ćete se diviti stjenovitoj obali. Assisi Pretpostavljamo da ste svi već čuli za Franju Asiškog. Asiz je, kao što ste mogli pretpostaviti, rodno mjesto katoličkog sveca koji je stvorio Red franjevaca. Logično je da je upravo u ovom gradu smještena njihova glavna katedrala - bazilika San Francesco, koju je Giotto ukrasio freskama. Osim bazilike San Francesco, trebali biste obići i cijeli srednjovjekovni grad, prepun crkava i katedrala i potpuno izgrađen od kamena nježne ružičaste boje.
Castiglione del lago U Castiglione del Lago vrijedi svratiti iz dva razloga: vidjeti ćete ogromno jezero Trasimeno – činiti će vam se da ste na moru i čuti ćete očaravajuće zujanje komaraca. Razumijemo da se drugi razlog čini apsurdnim, ali vjerovatno ste u klasičnoj literaturi naišli na opise čitavih hordi insekata koji jedinstveno zuje na način da se čini kao da će se dogoditi zračni napad. Ovaj zvuk je potpuno zastrašujući, ali mislimo da bi vam moglo biti zanimljivo. 
Amalfi Amalfi je još jedan grad sa lijepim plažama, koji ljeti privlači toliko turista da se uska obalna ruta pretvara u jednu kontinuiranu prometnu gužvu. Vjeruje se da najukusniji limunovi rastu na obali Amalfija, pa ovdje morate svaki obrok dovršiti ledenim limončelom, posluženim u visokim čašama. Grad je prilično malen, pa kad se umorite od sunčanja, unajmite kajak i pođite s prijateljima na amaterska veslačka natjecanja. Obavezno nanesite kremu za sunčanje - koljena i ramena su u stvarnoj opasnosti.