Za dvije godine ženska Formula 1

SNL

Organizatori su već kontaktirali najbolje vozačice za natjecanje koje bi počelo 2019. Pobjednica prvenstva za nagradu bi dobila testnu vožnju u pravome bolidu...

Prošlo je 25 godina otkad je žena posljednji put vozila u Formuli 1. Bila je to Giovanna Amati, no Talijanka se u tri nastupa nije uspjela kvalificirati za utrku. Jedine dvije žene koje su baš nastupile na utrci bile su Maria Teresa de Filippis i Lela Lombardi koja je jedina osvojila bod, odnosno pola boda.

............................

Posljednjih godina bilo je žena koje su u F1 momčadima bile razvojni i testni vozač, poput Susie Wolff. Britanka je 2014. vozila za Williams na treninzima za VN Velike Britanije, no kad je shvatila da neće dobiti stalno mjesto kao vozač završila je karijeru i okrenula se obitelji. Čelnici svjetske automobilističke organizacije (FIA) žele to promijeniti i ženama omogućiti da se lakše probiju do vrha autoutrka. Plan je za dvije godine pokrenuti isključivo žensko automobilističku trku. Pobjednica bi za nagradu dobila testnu vožnju u pravome bolidu F1 kako bi mogla šefovima momčadi pokazati je li spremna za pravu stvar. Organizatori vjeruju da bi za tri godine ženska inačica Formule 1 bilo drugo najgledanije automobilističko natjecanje iza prave F1. Mnoge vozačice već su kontaktirane, no premda je većina oduševljena pokretanjem ženskoga F1 prvenstva, dio ih je i skeptičan. Vjeruju da bi se isključivo ženskim prvenstvom potkopao njihov status unutar sporta te strahuju da zapravo nikad ne bi dobile priliku u pravoj F1. I Bernie Ecclestone je prije dvije godine imao želju za ženskom inačicom Formule 1, no projekt ipak nije zaživio.