Da li cipele postaju diskretnije i jednostavnije?

Yeezy, Dries Van Noten i The Row znaju šta će se našim cipelama desiti u budućnosti – one će nestati.

Obično svaki novi par Yeezy patika Kanyevi fanovi pozdravljaju sa oduševljenjem, ali posljednje izdanje, prototip – Yeezy Boost 700 Foam Runner – je internet primio s očitim skepticizmom. Model s pjenastom gumom se pojavio na Faceu i odmah potaknuo korisnike Twittera na stvaranje memova. 


Međutim, ovo nije prvi put da se Yeezy pozdravlja sa smijehom. Kanye se u maju pojavio u paru koji je izgledao poput čarapa sa đonom. Yeezy prototipi su obično posebna kategorija robe koja ponekad nestaje jednako naglo kao što se i pojavljuje. Kanye West je započeo svoju dizajnersku karijeru s Air Yeezyjem, Nike crnim kožnim modelom koji je razvio s Tinker Hatfield prije Grammyja 2008., a u prodaju su puštene tek godinu dana kasnije. Foam Runner je prvi model koji podsjeća na „korkuse“: u proljeće 2018. godine, tokom novog Kanyevog Twitter udara, reper je objavio fotografije papuča sa rebrastim đonom – nikada nisu ugledale svjetlost dana. U julu ove godine Kanye je pozirao za Forbes okružen prototipima Yeezy patika, kao veliki mislilac među svojim sljedbenicima. A činilo se da su ove neobjavljene cipele puno važnije od onoga što se prodaje u prodavnicama. Nešto što razlikuje Foam Runner od drugih modela je da će, ako se pojave, izgledati potpuno drugačije. Ako su patike na Forbesu pravi model, onda ova silueta podsjeća na ludi eksperiment iz budućnosti. Jedan od razloga zašto se Foam Runner toliko izruguje je taj što izgleda previše futuristički. Odsutnost pertli, i to što su u potpunosti izrađene od gume ih ne čini papučama niti patikama. Baš su poput eksperimentalnog uzorka. 


Yeezy nije jedina marka koja stvara cipele koje izgledaju kao da ih nema. U kolekciji proljeće-ljeto 2020. godine Dries van Notten je prikazao muške baletanke izrađene od kože ravnog dizajna i minimalne obrade. The Row ide istim putem: u jesenskoj kolekciji pojavila se najlonska cipela s debelim kožnim đonom. I tokom proljetnog spektakla, modeli su prošetali pistom u papučama, koje su više ličile na samo đon omotan komadićem prozirne trake oko nogu. U ovakvim cipelama se ne preporučuje izaći vani. Svi ti modeli cipela izgledaju kao da ih niko ne bi trebao vidjeti. A osim toga, djeluju i nedovršeno.  Isti utiska stvaraju i radovi Helen Kirkum, koja ručno stvara remek-djela od različitih dijelova cipela. Radila je, na primjer, za Timberland, a sada stvara vlastite modele – i ne skriva šavove, nespojive materijale i asimetriju. Smatrate li da ovaj pristup prihvataju samo slobodni umjetnici na internetu? Sjetite se „The Ten“ Virgila Abloha za Nike za 2017. godinu – i mala nepažnja je privukla mnogo fanova. Modeli prototipa su korak ka novim, praktičnijim i naprednijim patikama. Ovo je čisti dizajn, ali efekat ovih cipela nije ni sličan onome na koji smo navikli. Na Totokaelo, na primjer, sada se prodaju Tabi patike ( model Maison Margiela) od istrošene kože i s nervnim šavovima. Podsjećaju na projekt mladog dizajnera koji je koristio ostatke materijala od prethodnih kolekcija. Papuče su dostupne u tri boje i koštaju jeftinije od Tabi čizama. Ali malo je vjerovatno da ćete ih vidjeti na svakom drugom prolazniku. Ako je posljednji val trendi cipela – ogromne tenisice poput Balenciaga Triple S – glasno izjavljivao svoje prisustvo u svijetu mode, onda prototipi ne upadaju u oči. Čini se da, ako se ne raspadnu baš na vama, onda ih niko neće ni primijetiti.