Kako je Joker postao najveći zlikovac iz kina?

Nijedan drugi filmski zlikovac (čak ni Schwarzeneggerov Mr Freeze) nije uspio dostići nivo koji ima Joker aka "The Clown Prince of Crime", a zbog Joaquina Phoenixa koji glumi u novom solo filmu "Joker" sa sigurnošću možemo reći da će naš omiljeni sociopatski klaun vjekovima ostati intrigantan negativac.

Lik Jokera je prvi put predstavljen u debitanskom izdanju stripa o Batmanu 1940. godine. Na početku nije imao nekog izgleda za uspjeh, ali kasnije je "uskrsnuo". Iako je od samog početka bio jedinstven, psihopatski majstor za zločine sa bolesnim smislom za humor, šira publika je mogla cijeniti složenost ovog lika tek kada je dospio na ekran.   Jack Nicholson kao Joker u Batmanu, 1989. godineNjegov psihotičan karakter je, bez sumnje, ono što lika Jester of Genocide čini toliko primamljivim za glumce. Zašto bi inače lik zahtijevao usluge holivudske elite? Jokera je glumio izvrsni Jack Nicholson u Batmanu iz 1989. godine, a zatim Heath Ledger u "The Dark Knight", pa je filmski Joker konačno uspio dostići istu emocionalnu dubinu kao i tragični lik kojeg pronlazimo u Batmanu: "The Killing Joke" - grafička novela Alana Moorea iz 1988. godine.   


Performans Heatha Ledgera kao Jokera je dobro dokumentovan. Ledger se izolirao u hotelskoj sobi duže od mjesec dana kako bi ušao u mentalni sklop lika, te je zapisivao misli iz Jokerove perspektive, eksperimentirajući sa sada već ikoničkim glasom i manijakalnim smijehom. Također je proučio izvorni materijal koji mu je dao režiser Christopher Nolan. Ledger je umro dok je "The Dark Knight" bio u fazi uređivanja, ali rezultat njegove marljive pripreme je bio očaravajući, oskarovski performans - zaista zastrašujući negativac koji je razbio stripovski kavez i rivala Anthonyja Hopkinsa kao Hannibala Lectera, ili Christopha Waltza kao Hans Landa. Heath Ledger kao Joker u The Dark Knight, 2008. godineMoguće je da je Ledgerova interpretcija Joker najbolja do sada. Interpretacija Jareda Letoa je neuvjerljiva, nije pružila ništa duboko ni intrigantno - kako je Christopher Orr napisao za The Atlantic. 


Ovo je, međutim, samo jedan dio Jokerovog kinematografskog puta. U novom filmu "Joker" koji je režirao Todd Phillips, Joaquin Phoenix glumi borbenog komičara Arthura Flecka a najpoznatiji zlikovac je spreman da vrati svu emocionalnu snagu koja ga je učinila tako privlačnim za gledanje. A možda će J. Phoenix, kako već sugeriraju kritičari, osvojiti svoj prvi Oscar. Joaquin Phoenix kao Joker, 2019. godineFilm Joker je na repertoaru Multiplex kina Cinema CIty i možete ga gledati u terminima 15:00h, 17:30h, 20:00 i 22:30h, a svoju kartu možete rezervisati telefonskm pozivom , SMS ili VIBER porukom svaki dan u periodu od 10:00 do 15:00h.


Telefonska rezervacija: 033 567 267 

SMS i VIBER rezervacija: 060 319 47 61