Trening za cijelo tijelo na TRX-u

Pročitajte savjete trenera iz LM Fitness teretane za trening cijelog tijela na TRX-u.

1. PISTOL ČUČANJ + VISOKO VESLANJE (srednja visina suspenzor trake)


U ovoj vjezbi aktivirane su sve mišićne skupine našeg tijela, ali sa posebnim akcentom na mišiće nogu i leđa. Nagib tijela (opterećenje) određujemo sami u zavisnosti od toga da li vježbu  želimo izvesti s manje ili više napora. Suspenzor traka uvijek mora biti zategnuta, a tijelo u kontrakciji sa osloncem na petama. Najprije izvodimo čučanj na jednoj nozi, dok je druga ispružena i paralelna sa podom. Po povratku iz čučnja, koljeno podižemo visoko prema prsima, a ruke prema grudima sa strane, dok su laktovi visoko pod uglom od 90 stepeni.

2. SPIDERMAN SKLEK (niska duzina suspenzor trake)


Vježba se izvodi tako što se prsti stopala zakače na TRX traku i  okrenuti smo prema podu. Početni položaj vježbe je plank u kojem je cijelo tijelo izuzetno zategnuto. Vježbom se aktiviraju svi mišići sa naglaskom na rameni pojas i triceps, centralni dio (core) i noge. Vježbu izvodimo tako što se praveći upor na dlanovima istovremeno spuštamo u sklek i dotičemo koljenom lakat. Potom se vraćamo u početni položaj, plank. Vježbu izvodimo naizmjenično desnom i lijevom nogom. 
3. HIP THRUST + ABDUKCIJA (niska dužina suspenzor trake)


Ova vježba aktivira mišiće gluteusa, zadnje lože, listova i cora. Izvodimo je ležeći na leđima, sa petama zakačenim na TRX traku i to je ujedno i početni položaj. Iz tog položaja povlačimo pete prema gluteusu dok istovremeno podizemobokove u vis. Nakon toga se ispružamo u početni položaj sa podignutim bokovima iz kojeg dalje radimo abdukciju i u tom položaju se zadržavamo dvije sekunde, nakon čega se vraćamo u početni položaj. Više informacija o treninzima, terminima i personalnim treninzima možete potražiti na oficijelnoj web stranic LM Fitnessa, kao i na njihovom Facebook Instagram profilu.