Kako se oblačiti za posao u 2019. godini?

Getty Images

Da li je uredski kodeks oblačenja i danas strog kao prije? Donosimo vam nekoliko prijedloga kako da se obučete prvog radnog dana za ured

Zaposlenici u uglednim firmama su uvijek morali poštovati kodeks oblačenja - klasično tamno odijelo, bijela košulja i kravata - ali sad to često više nije toliko rigorozno. U mnogim firmama šefovi ne zahtijevaju potpuno formalno oblačenje. No, kako vam oblačenje za ured ne bi predstavljalo problem, savjetujemo vam da unaprijed provjerite je li tvrtka u kojoj ćete raditi usvojila kodeks oblačenja i istovremeno komunicirajte s ljudima koji rade na istom polju. Mi ćemo vam dati nekoliko prijedloga koji će vam pomoći da ne pogriješite i da se osjećate samopouzdanije. 

Strogi kodeks oblačenja


Tamno plavo odijelo stvoriće radno raspoloženje. Kravata s geometrijskim printom će vaš izgled  učiniti zanimljivijim, a izgledati ćete elegantno. Ovu kombinaciju upotpunite diskretnim minimalističkim satom. 

Ako je važno samo da budete u odijelu kak bi izgledali pristojno pred klijentom, onda potražite manje stroge mogućnosti. Jakna s patch džepovima, na primjer, može se nositi uz jednostavne antilop tensice. I da, ne morate nositi isključivo bijelu košulju - i bež košulja će izgledati jako lijepo. Opuštenija varijanta 


Ukoliko u vašoj firmi nema kodeksa oblačenja kojeg se morate pridržavati, onda možete slobodno birati šta ćete obući. Alo ovo je možda i najteže jer morate uspostaviti ravnotežu između potpuno ležernog izgleda i pretjerano formalnih opcija. pantolone, rolka i sako su opcija sa kojom definitivno neće pogriješiti. I poslije posla vas neće biti stramota da odete u pozorište. 
Stepen formalnosti također možete smanjiti uz pomoć farmerica i džempera. Toplo je i ugodno, ali istovremeno dovoljno suzdržano da ne privuče previše pažnje (osim ako moharski džemper neće prikupiti puno komplimenata). Niste znali uz koju kobinaciju da obučete martinke? U ovoj kombinaciji će one biti savršene. 
Ukoliko radite u kreativnom timu 


Ako vašem šefu nije važno kako izgledate, već je važan samo rezultat vašeg rada smatrajte se sretnicima. Možete nositi tenisice sve dok skroz ne zahladni (a možete i zimi ako volite), casual majice, te možete eksperimentisati sa dodacima. 
Ukoliko vam je dozvoljeno i da radite u kafiću u blizini vašeg stana, doslovno možete raditi u dukserici i tenisicama. Ako vaš posao zahtijeva da se krećete po gradu, onda ne zaboravite nabaviti kvalitetnu vodootpornu vjetrovku. 


NAPOMENA!

PET STVARI KOJE DEFINITIVNO NE BISTE TREBALI NOSITI U UREDU:


  • Sunčane naočale sa tamnim staklima 
  • Jaknu (ukoliko vam je hladno ponesite rezervni džemper) 
  • Kratke hlače/šorc 
  • Sandale
  • Poderane farmerice