Kakvi su savremeni muškaraci?

Većina studija objavljenih posljednjih godina fokusirana je na

Prema istraživanju, 97% muškaraca vjeruje da su se kodovi muževnosti promijenili u posljednjih deset godina. Polovina je zadovoljna tim dešavanjem, ali četvrtina, naprotiv, smatra da je ranije bilo bolje. Istraživanje se bavi tom podjelom.


Poštovanje i iskrenost na vrhu su liste, sa gotovo tri četvrtine sljedbenika. Ima istine u tome što Ivan Jablonke piše u svojojn posljednjoj knjizi Samo muškarciBiti muškarac znači biti dobar muškarac. Štaviše, trećina muškaraca stavlja srdačnost u središte svojih dobrih kvaliteta.


Snaga dolazi naredna, za gotovo polovinu muškaraca. Klasično! Ova snaga nije nužno smještena u bicepse, jer jedva jedan od petorice muškaraca misli da morate imati mišiće. Žene i djeca se štitte na drugi način (financijskom stabilnošću, riječima, stavom itd.).


Među karakteristikama nalazimo i dominantnost (13%) i machoizam (8%) . Ali pazite, jer postoji jaz između tih vrijednosti (moralnog standarda kojem bismo željeli pristupiti) i reprezentacije (ne nužno idealizirane): trećina muškaraca povezuje machoizam sa muževnošću, a i polovina žena.


Egalitarni pritisak otkriven je i u malim gestama: 43% muškaraca već je kupovalo tampone za ženu, 79% smatra da otac mora brinuti o svojoj djeci koliko i majka. 12% je imalo seksualno iskustvo sa drugim muškarcem.


Međutim, rezultat istraživanja ostaje raznolik (barem u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je provedeno ovo istraživanje): manje od pet muškarca se izjašnjava feministima, trećina ne dopušta sebi da plače u javnosti, pola ne vole vidjeti dva muškarca kako se ljube, 44% se već svađalo s nekim, tri četvrtine je riješilo problem tako što su počeli da galame na drugu osobu. 37% muškaraca ispod 35 godina su zabrinuti za svoje mentalno zdravlje svaki dan, a i 20% starijih.


Pa, šta zaključiti? Biti macho muškarac više nije toliko popularno kao prije. 


Tako se 59% muškaraca osjeća potpuno muškarcima, dok 40% muškaraca prepoznaje ženske karakteristike u sebi. 60/40 nije toliko velika razlika. Ali ova skoro jednakost je dobra vijest: omogućava vam da živite "svoju" muškost upravo onako kako je vidite - nećete svima ugoditi, ali imat ćete puno saveznika, a što je najvažnije - dovodi do povećanja slobode.