Šta nositi umjesto uobičajenog pamuka?

Getty Images/Instagram

Također pamuk, samo ekološki.

Bez obzira koliko je uzgoj pamuka štetan za prirodu, nagli prestanak korištenja ovog materijala neće uspjeti. Bez pamuka ne mogu ni modne marke, a ni mi. Modne kuće morale bi zatvoriti proizvodne pogone na duže vrijeme i bili bi u nedoumici od čega bi trebali šiti odjeću, a mi bi smo vjerovatno odbacili veći dio garderobe. Problem je u tome što postoji vrlo malo alternativa pamuku. Postoji tensel  - materijal prirodnog porijekla, koji se pravi od drveta australijskog eukaliptusa i podvrgava se nano-obradi. Tkanina je vrlo mekana i ugodna na dodir, ali ju je izuzetno teško dobiti. Stoga, velika proizvodnja ovog materijala još uvijek neće biti moguća.


Osim tensela, tkanina od konoplje mogla bi biti dobra alternativa pamuku. Marihuana se lako uzgaja: ne treba joj toliko obilno zalijevanje i mnogo gnojiva. No s obzirom na to da je uzgoj ove biljke legalan u samo osam zemalja ( BiH nije među njima), niko ne planira da šije odjeću od konoplje u velikim količinama. Stoga shvatimo da je pamuk neophodan. Ali trebali bismo pokušati biti svjesniji pri kupovini stvari od ovog materijala. Na primjer, umjesto običnog pamuka, odaberite ekološki prihvatljiv.Od uobičajenog pamuka se razlikuje po tome što je njegova proizvodnja mnogo manje štetna za okoliš. Prema tekstilnoj berzi, zeleni pamuk otpušta 70% manje i zahtijeva 91% manje vode. Takav pamuk se bere ručno, a zalijevanje koristi tehnologije koje sprečavaju isparavanje suvišne vlage. Proizvođači organskog pamuka bore se protiv štetočina isključivo prirodnim proizvodima koji sadrže feromone, a ne hemikalijama, dok se obični humus koristi za gnojenje tla.


Od 20 miliona tona ovog materijala prikupljenog godišnje u svijetu, organskih je samo 0,76%. Ali ova mala količina je dovoljna za marke da aktivno koriste takav pamuk u svojim kolekcijama.


Pioniri u ovom pitanju bili su Levi's, koji su 2008. lansirali Levi's Eco liniju ekoloških traperica napravljenih isključivo od organskog pamuka. Tu ideju je pokupila Stella McCartney, koja je zajedno s adidasom stvorila kolekciju ekološki prihvatljivih materijala - uključujući pamuk i reciklirane materijale.Predmeti od organskog pamuka mogu se naći u Walmartu, Nikeu i Patagoniji. C&A su uglavnom postavili rekord u prodaji odjevih predmeta od ove tkanine. U 2015. godini prodali su preko 100 miliona odjevnih predmeta izrađenih od ekološki prihvatljivog materijala. I dalje drže vodstvo.


Općenito, sada stotinjak poznatih brendova koristi ekološki pamuk. Kompletan popis može se naći na web stranici About Organic Cotton. Tamo možete izračunati koliko vode i energije možete uštediti odabirom organskog paumka. No, da biste saznali od kojih materijala se pravi ova ili ona stvar, nije potrebno imati cijelu listu marki kojima možete vjerovati. Dovoljno je obratiti pažnju na etiketu. Natpis „Organski pamuk“ nije dovoljan (možda je to samo marketinški trik). Oznaka mora biti označena GOTS certifikatom (Global Organic Textile Standard). Ova oznaka potvrđuje da se kompanija pridržava najviših zahtjeva za proizvodne standarde - i sa ekološkog i sa društvenog stanovišta. GOTS ima dvije vrste označavanja. Prva - napravljena od organskog - dodjeljuje se odjeći ako je u pitanju 70% organski pamuk. Ako je takvih vlakana najmanje 95%, potražite riječ organsko.


Nema manje uobičajenog označavanja tekstila od OekoTex. Svrha je da se osigura da sadržaj tkanine nije štetan za zdravlje ljudi. Zabranjuje isti dugi spisak hemikalija kao GOTS, ali ne ocjenjuje fazu proizvodnje. Dakle, natpis OekoTex ne može garantovati da plantaže nisu sakupljali pamuk strojevima i nisu trošili previše vode na njega.


Sada oznaku GOTS možete pronaći u mnogim trgovinama. Ako vaš plemeniti nagon za pomoć planeti sputava strah da je takav teško proizveden i prilično rijedak materijal skup, ne brinite. Cijena odjeće od ekološkog pamuka  je približno ista kao i cijena obične odjeće. A ako se poveća potražnja za ovim materijalom, tada će postati još povoljniji.