Priča o najskupljem džemperu na svijetu, onom koji je Kurt Cobain nosio u svom Unpluggedu

Ikonični pulover od vune frontmana Nirvane prodat je na aukciji za iznos od 137.500 dolara.

18. novembra 1993. Kurt Cobain i Nirvana posjetili su Sony Music studio u New Yorku kako bi snimili svoju MTV Unplugged sesiju, poseban program koji je spojio bendove i fanove u intimnom i malom prostoru u kojem su uživo izvodili svoje najveće hitove. Nekoliko mjeseci kasnije, već 1994., cijeli je svijet mogao vidjeti šta su zabilježili samo nekoliko mjeseci prije njegove smrti, 5. aprila 1994. godine.


Sesija je morala biti opuštena, osobna i bez nepotrebnog glumatanja, pa je Cobain odjeven kao i uvijek, nosio traperice, majicu s uzorkom, tenisice Converse, dodavši vuneni džemper koji je postao grunge modna ikona 90-ih skoro odmah nakon prikazivanja svirke. Slika Cobaina u Unpluggedu jedna je od najpoznatijih, barem je ta fotografija ostala urezana u sjećanje većini obožavatelja, a taj je džemper bio jedan od onih komada kojeg je svaki veliki Nirvanin fan želio imati u svojoj kolekciji.


Priča o džemperu u bež boji započela je davno prije nego što ga je nosio Kurt Cobain, započela je prije 60 godina, ali Kurtova odluka da ga iskoristi u jednom od svojih najlegendarnijih nastupa ga je pretvorila u objekt želje s kulturnom i sentimentalnom vrijednošću.Džemper nikada nije opran, u jednom od džepova posjeduje neidentificiranu tvar (prema vlasniku džempera to bi mogla biti čokolada ili povraćanje) i upravo zbog toga je postao najskuplji džemper u historiji. Njegov je vlasnik iskeširao 137.500 dolara, 8000 puta više nego što je prvobitno koštao, a prije nego što ga je koristio jedan od najslavnijih, najutjecajnijih i najtragičnijih muzičara u historiji.


Džemper, koji je zaštićen u sefu u ruralnom dijelu Pensilvanije, nije stvorio poznati dizajner, nije Yeezy, Virgil Abloh za Louis Vuitton ili komad iz kolekcije nekih od najpopularnijih dizajnera. Džemperu nedostaje jedno dugme i po sebi ima tragove paljenja cigareta, ali, njegova vrijednost je u tome što ga je prije 25 godina Kurt Cobain nekoliko sati nosio u javnosti, a to je zabilježeno na slikama i videozapisima.


Prema Rolling Stoneu, džemper je proizveden 1967. godine u Manhattan Industries, kompaniji u području New Jerseyja koja je osnovana sredinom 1800-ih, a koštao je oko 16 dolara. Vjeruje se da je u ruke Cobaina dospio zahvaljujući nekoj vintage ili second hand trgovini.


Kad je Cobain preminuo, džemper je predat na porodičnoj dadilji, Jackie Farry, koja je prokomentarisala da kada je Cobain preminuo, „Bilo je mnogo ljudi koji su ulazili i izlazili iz kuće kako bi pokazali svoju podršku i izrazili sućut Courtney. Podijelila sam mnogo njegovih stvari koje je posjedovao, vrijednih stvari. Sjećam se da je konstantno odlazila do ormar u spavaćoj sobi i izlazila s još više odjeće. Tada mi je poklonila taj kardigan."
Farry je znala da je taj komad vrijedan, pa ga nikada nije oprala i stavila u sef na duže od dva desetljeća, ali 2014. morala se riješiti džempera jer je prolazila kroz ekonomsku krizu. "Prije nego što sam se odlučila da ću ga prodati, kontaktirala sam Courtney i Frances kako bih provjerila da li se slažu. Sjećam se da sam razmišljala i govorila u sebi da, kad bi Kurt znao situaciju u kojoj se nalazim, definitivno bih želio da ga prodam.“, kaže ona.


Tako je džemper došao na aukciju. Mislilo se da će dostići cijenu oko 40.000 dolara, ali, svi su htjeli nabaviti komad, pa je njegov sadašnji vlasnik, bivši pilot Garrett Kletjian, Cobainov obožavatelj, nastavio gurati dok ga nije dobio, plativši za njega više od 137.000 dolara.


Kletjian je izjavio za Rolling Stone da je džemper u dobrom stanju, da ga neće oprati i obući. "Osjećaj je jako čudan i moćan kada obučete tuđu odjeću", kazao je on. "To je kao kad kažu da treba da hodaš u tuđim cipelama. Kad sam ga obukao, pomislio sam: 'Ah, ne. Bože, ne želim ovo da nosim."