Šta nam novo donose iPhone 7 i iPhone 7 Plus

SNL

iphone-7-03


 Došlo je to vrijeme u godini kad Apple izbacuje novi uređaj. iPhone 7 i iPhone 7 Plus će se naći u prodaji od petka, 16. septembra. Cijena će biti jednaka kao i iPhonea 6s – 649 dolara. Nas podsjeća previše na prošli iPhone, a nismo jedini. Ono što se promijenilo je – najmanji iPhone više nema mizernih 16GB prostora za pohranu podataka. 16GB je bilo malo i 2014. godine, ali su dugo gurali svoju računicu. Ove godine bi Apple bio razapet da su ostali pri 16GB (klasika, bez proširenja microSD-ovima). Sada “najmanji” model ima pristojnih 32GB s kojima je znatno lakše živjeti. Model s najviše prostora za pohranu podataka donosi 256GB. 


iphone-7-02 


Ako ste slučajno živjeli pod kamenom posljednjih nekoliko mjeseci, sigurno niste doživjeli vijesti kako novi iPhone neće imati utor za slušalice. Nemojte odmah bacati svoje skupe slušalice – i dalje ih možete spojiti sa svojim novim iPhoneom. Uz pomoć adaptera naravno. Čija je cijena 9 dolara. Sva sreća, jedan dolazi u paketu s novim uređajem.


 iphone-7-08 


Možete kupiti i AirPods – Appleove bežične slušalice koje izgledaju identično običnim bijelim slušalicama. Super je fora, čim ih stavite u uho telefon vam ponudi spajanje s njima, one su sigurno budućnost – ali cijena im je zasad prevelikih 159 dolara. 


iphone-7-04 


Dizajn je ostao dosljedan prošlom iPhoneu, neki tech novinari ih nisu mogli razlikovati od šestica. Apple je ubacio i nove boje – dvije crne ( “jet black” mat crna koja podsjeća na Batmobile i “piano black” visoko ulakiranu crnu koja je magnet za otiske prstiju). 


iphone-7-07 


Sad je i vodootporan, a kako bi se to postiglo – home dugme se ne može više kliknuti. Zavibrira donji dio telefona kad stisneš da znaš da si stisnuo (tzv. haptički feedback), ali nema onog pravog hoda tipke. Imamo i stereo zvuk. I “obični” i Plus model imaju stražnju kameru od 12 megapiksela, ali svakako vrijedi izdvojiti duplu kameru kod Plus modela. Jedna sa širokokutnom lećom, a druga s 56mm telefoto lećom. Bolje fotke? Sigurno. Vjerojatno je ovo najbolja smartphone kamera na svijetu trenutno. Prednja kamera dolazi sa 7 megapiksela i sigurno će biti napredak u odnosu na prošlu prednju kameru u iPhoneima. 


iphone-7-06 


Čitav tech svijet je dobio dojam da iPhone ne nudi gotovo ništa novo, osim superiorne kamere i nedostatak utora za slušalice. To uopće nije loša stvar jer znači da je već njegov prethodnik bio vrhunski pametni telefon.