Da li je trenerka prikladno odijelo za radno mjesto?

Samo zato što može, ne znači i da bi trebala biti.

Kada je stil trenerki uronio u sfere formalne odjeće, prije otprilike 5 godina, činilo se da je klasičnim pantolama to značio kraj. Siva trenerka je brzo postala superiornija vrsta, prisiljavajući svoje šminkerske rivale da se povuku duboko u ormare. Danas i dalje vlada. Iako nije baš uspjela preći iz odjeće za vježbanje u radnu, ipak se čini da je najdragocjeniji predmet muške garderobe; spuštajući farmerke na drugo mjesto. Prođite kroz trgovačke centar, teško je da ćete išta drugo vidjeti. Gotovo su sve napravljene od pamučnog sivog pamuka, obavezno šire u kombinaciji sa odgovarajućom duksericom.


Trenerke su izumljene 1920-ih za sportaše, a hip-hop scena ih je usvojila 70-ih i 80-ih (najpoznatiji, možda, Run-DMC), a odatle je njihova popularnost rasla i proširila se širom svijeta. Činjenica da su britanski zatvori sivu trenerku napravili standardnom uniformom za nove zatvorenike je samo povećala popularnost ovog uličnog stila.


Muška predanost trenerkama ne pokazuje znakove posustajanja, čak i kada sparivanjem gornjeg i donjeg dijela ih porede sa malim dijetetom kojem treba mijenjati pelene, ili kada im ne dozvole ulazak u noćni klub. Tako velika, generacijska privlačnost odjevnog predmeta, mora imati nešto više iza sebe od same mode, te i razlog zašto najpoznatiji dizajneri, od Tom Forda do Brunello Cucinellia, prodaju luksuzne kašmirske verzije. 


Razlog zašto mnogi nose trenerke je što vole da se svako jutro obuku bez imalo truda (nema kaiša, nema šlica), što im guma oko struka daje slobodu da se najedu tokom doručka ili ručka, što ih mogu samo baciti u mašinu i zatim neopeglane obući opet, te što omogućavaju nesmetano izležavanje na kauču dok gledaju svoj omiljeni tim kako trči i radi sve ono za šta su i oni sami odjeveni.


I iz tog razloga, trenerka nikada neće uspješno ući u kancelarije - čak i one ležernije, kreativnije. Ma koliko udobna, skupa ili čista bila, ona jednostavno ne priliči poslovnom svijetu. Za komad odjeće čije porijeklo vuče iz atletike, ona zrači ljenošću. Stoljeće nakon njihovog izuma iscijedilo je svu energiju iz njih.


Ako svaki vikend pobjegnete iz grada, trenerka je savršena za pubove, šetnju kućnih ljubimaca i gledanje serija. Istinski znak da su trenerke očigledno neprimjeren izbor za posao, je činjenica da će je svi u kancelariji zapaziti, zapamtiti, i nabijati vam je na nos mjesecima kasnije. Prikladna kancelarijska odjeća je ona koje se niko uopšte ne sjeća.