Savjeti starijih kolega kada je u pitanju njega kože i kose

Odabrali samo savjete nekih od najpoznatijih stručnjaka za njegu kože i kose koje bi dali svojim mlađim kolegama


Nemojte se previše sunčati 


Štetne sunčeve zrake nisu krive samo za nastajaje bora, već rizikujete da obolite od raka kože. Zato je jako važno da koristite SPF proizvode koji će zaštititi vašu kožu (čak i tokom hladnih dana!). Također biste trebali nositi sunčane naočale, a kada su velike vrućine i kačket ili šešir. 

Neka SPF hidratantna krema bude vaš najbolji prijatelj 


Hidratantna sredstva za svakodnevnu upotrebu koja u svom sastavu imaju SPF zaštitni faktor jedva su postojala prije 25 godina. Ovaj proizvod bi svi trebali koristiti od tinejdžerskih dana pa na dalje jer je to jedina zaštita od prijevremenog starenja. Dizajnirani da štite od sunčevih sunčevih UVB zraka i starenja koje prouzrokujuUVA zrake, koji nas "bombarduju" tokom cijele godine, čak i zimi, trebali bi biti glavni dio vaše rutine. Također vam savjetujemo da koristitte i kreme za ruke, jer bore na rukama ne možete kamuflirati korektorom. 
Brinite o svojoj kosi ukoliko želite da je imate i kasnije


Jako je važno da njegujete i svoju kosu. Mnogi muškarci počnu gubiti kosu nakon trideste, kod nekih je to genetski a kod drugih je stvar loše njege. Savjetujemo vam da ne štedite kada su u pitanju proizvodi koji će spriječiti opadanje, te nahraniti vašu kosu i učiniti je bujnom i zdravom. 
Ne pretjerujte sa korištenjem parfema 


Korištenje previše parfema nije samo pretjerivanje, već i znak loših manira. Miris bi trebao da ljude privuče i zainteresuje  za vas, a ne da ih "uguši" ili još gore - izazove alergije. Zato je važno da obratite pažnju na to koliko parfema prskate na sebe. 
Klasični parfemi su uvijek vrijedni vašeg interesovanja 


Kada govorimo o parfemima, malo ljudi razmišlja o budućnosti kad su u potrazi za novim mirisom, ali evo zašto mislimo da bi trebali: ništa vas neće vratiti u određeno vrijeme u vašem životu kao miris omiljenog parfema. Zato vrijedi imati jedan ili dva klasika poput Creeda, Penhaligona ili Florisa London (ili savremeni parfem stariji od 10 godina) u svojoj mirisnoj kolekciji. Postojeći marketinški trikovi i opsesija novim dovode do toga da će mnogi parfemi biti prisutni samo nekoliko godina prije nego što budu povučeni. S druge strane, klasik će biti tu za vas bez obzira na sve.

Smanjite upotrebu šećera


Mogi od nas nisu svjesni koliko su pušenje, prekomjerno sunčanje, ali i upotreba šećera u većim količinama štetni za našu kožu.  Šećer je povezan sa kolagenom - u procesu poznatom kao glikacija - slabi ga i čini kožu nezdravom i sklonom preranom starenju. Pouka? Homer Simpson je jedini čovjek koji može jesti krofne i nikada ne ostariti.

Koristite proizvode koji vam odgovaraju


Jedno od pitanja koje se najviše postavlja  je da li muškarci trebaju koristiti proizvode za njegu kože posebno označene "za muškarce". Iako je tačno da je koža muškaraca različita od kože žena (gušća je, masnija i drugačije stari zbog povećane gustine kolagena), postoji više sličnosti nego razlika. Dakle, stručnjaci bi sigurno rekli mlađem sebi da bude "rodno slijep" kada je u pitanju briga o koži, jer najvažnije nije da li je proizvod namijenjen vama, već da li on zapravo djeluje. Ako vam proizvod odgovara, koristite ga, bez obzira da li dolazi u ružičastoj bočici i miriše na ruže.