Louis Saha: “Manchester Unitedu je potreban iskusan napadač koji je opsjednut zabijanjem golova”

Bivši francuski napadač Louis Saha govori o opasnostima na društvenim mrežama, šta Manchester United treba učiniti da bi se poboljšao i zašto se Ruud van Nistelrooy toliko naljutio

"Great win", tweetovao je Louis Saha nakon impresivne pobjede Manchester Uniteda nad Brightonom u nedjelju. „Sviđa mi se želja Marcusa Rashforda da postigne što više golova. Sjajna razina energije."


Ni Sahi nije nedostajalo kvaliteta. Kad sam u septembru intervjuisao Nemanju Vidića i pitao ga o sjajnim napadačima protiv kojih je igrao, izdvojio je njega. "Moram spomenuti Louisa Sahu", rekao je Nemanja. "Znam da je imao puno ozljeda, ali on je neko kome se izuzetno divim. Bio je napadač najviše razine i smatrao sam ga velikom konkurencijom."Saha nije tipičan nogometaš. Njegova knjiga, koju je stvarno i sam napisao, napisana je u obliku pisma bratu. Ima svoj privatni posao, aplikaciju Axis Stars, koja povezuje zvijezde sporta i zabave s pouzdanim partnerima.


Bivši napadač Metza, Newcastlea, Fulhama, Manchester Uniteda, Evertona, Spursa, Sunderlanda, Lazija i Francuske bio je prošle sedmice u Lisabonu, gdje sam proveo neko vrijeme s njim. A samo prije nekoliko dana bio je na Unitedovom treningu u Carringtonu."Impresioniran sam kondicijom ovih napadača, jer mogu trčati cijeli dan", govori Saha. "Kondicija se mnogo povećala otkako sam prestao igrati. Danas postoji mnogo kvalitetnih nogometaša na koje se mlađe kolege mogu ugledati. U moje vrijeme moj uzor je bio Ruud van Nistelrooy. On je luđački gledao u cilj. Pod svaku cijenu je htio loptu unutar gola i bio bi veoma ljut kada to nebi ostvario. Bio je bijesan ako ne postigne pogodak ili ako pogodi stativu."


"Možda bi Martial i Rashford mogli postići mnogo više, vjerujem u njih, pomno sam promatrao Marciala jer je on finišer. Rashford ima sjajnu tehniku i može primiti loptu iz daljine. Ulazi među branitelje kako bi stvorio ne samo prostor za ostale igrače, već i šanse za sebe. Kada posjedujete ove kvalitete, može se desiti da previše razmišljate, a ustvari ne možete previše razmišljati, morate igrati po instinktu."Vjeruje da s pravom pojačanjem nebi bilo previše problema. "Unitedovi napadači su još uvijek vrlo mladi. Možda im treba neka vrsta mentorstva od iskusnijih napadača. U ovom trenutku momčad izgleda kao da im treba iskusan napadač koji je opsjednut zabijanjem golova, netko ko može postići deset dodatnih golova, neko poput Van Nistelrooya koji je opsjednut golom. To im sada potrebno, a to moraju doći od strane Rashforda i Martialsa."


Također je skrenuo pažnju na Masona Greenwooda, koji je po mišljenju ostalih promatrača, veoma talentiran i posjeduje ogroman potencijal. "Možda je stigao šest mjeseci ili godinu dana prije ostalih, ali nije fer da je on jedina prijetnja Martialu i Rashfordu, pogotovo u velikom klubu poput Uniteda. Ja sam se morao sam natjecati s Oleom Gunnarom, Solskjaerom, Van Nistelrooyjem, Cristianom Ronaldom i Wayneom Rooneyjem. Greenwood uči od dva mlada, ali ne i iskusna igrača."Kako se današnji sastav poklapa s tvojim sastavom Uniteda? „Teško je usporediti dvije ere, jer nogomet se promijenio. United ostaje ogroman klub s ogromnom bazom navijača. Komercijalno još uvijek rade izvrsno. Još uvijek žele dovesti mlade igrače, ali nogomet se promijenio. Sad postoji tehnologija, VAR i društveni mreže. Čak bi i Alex Ferguson imao poteškoća s tim, jer danas je sve drugačije."


Saha također skreće pažnju na druge stvari koje su se promijenile. „Timski duh je sada manji; igrači su individualniji. Igrači igraju zbog svog brendiranja, vlastite ostavštine, a ne klupske ostavštine. Platforma se promijenila. Kad pogledam Unitedove napadače, vidim i razlike. Vidim napadače koji čekaju da lopta padne savršeno na svoje mjesto. Nisu agresivni kao što je bio Van Nistelrooy. Sada, puno napadača može učiniti sve. Mogu se driblati, križati i stvarati svoje šanse. Kad sam igrao imali smo jednu ili dvije određene prednosti, koje bismo koristili cijelo vrijeme. Napadači Uniteda imaju talent i veliko samopouzdanje, ali ponekad vam se čini da im nedostaje obrazovanja o tome šta bi trebali raditi cijelo vrijeme. Ne postoji jasna definicija plana igre poput onog kad sam ja igrao. Možda su menadžeri ti koji su narušili samopouzdanje i identitet kluba. Kad osjetite da je mjesto nestabilno sumnjate u sebe."Kako je Fergie koristio društvene mreže? „Poznavajući svoje igrače iznutra, znate kako njima upravljati. Potražio bi svaku informaciju kako bi znao kakvu vrstu ličnosti i karakter imaju. Te je podatke koristio za stvaranje hemije, ali pokušao bi kontrolisati i društvene medije kako bi zaštitio cjelokupni identitet kluba. Ako biste rekli nešto što je van ovoga, on bi puknuo, ali društvene mreže je teško kontrolisati. Iako je Alex bio star škola, također je bio moderan menadžer, ali neki igrači imaju više sljedbenika nego klubovi za koje igraju. A to je igračima dalo više moći. "


Ipak, igrači su također izoliraniji, pogotovo bivši igrači. Ovdje Saha pokušava napraviti promjenu u svom poslu.„Sarađujemo s 35 organizacija i stručnjaka kako bismo pomogli sportistima da izgrade novu karijeru nakon prestanka bavljenja sportom. Trenerske angažmane, dobrotvorne organizacije, medijski rad ili nekretnine. Igrači mogu izgubiti agente kad prestanu igrati jer im ne donose jednaku vrijednost. Imamo okruženje u kojem igrači mogu dijeliti svoje priče, svoje slabosti; mogu slobodno i sigurno govoriti; gdje mogu vidjeti ljude  koji im pomažu u izgradnji svega što žele izgraditi. "


Saha sa zadovoljstvom gleda na svoju karijeru, unatoč neuspjehu s kojim se suočio. "Imao sam mnogo ozljeda, ali igrao sam s odličnim igračima i s odličnim menadžerima", kaže on. "Igrao sam za svoju zemlju na Evropskom i na Svjetskom kupu. Nisamo pobjeđivali onoliko koliko sam ja htio, ali igrao sam koliko sam htio i postigao koliko sam htio. Zabio sam važne golove i gdje god da odem ljudi me podsjećaju na moje igračke dane. Paula Pogba sam upoznao prošle sedimce i bio je sretan što me vidi. Vidio je da sam svoj život posvetio nogometu. Vratio sam se u United da vidim igrače, da vidim osoblje kako se smiješi i da vidim kako momčad kako igra. Živjeti s pritiskom u ovom klubu je normalno, ali još uvijek možete osjetiti pozitivnu energiju na Old Traffordu."